VIDEO | Pēc vairāku nedēļu ilgas zemestrīču aktivitātes, izvirst Islandes vulkāns

Pirmdien, 18.decembrī, Reikjanes pussalā Islandes dienvidrietumos pēc vairāku nedēļu intensīvas zemestrīču aktivitātes izvirda vulkāns, spļaujot lavu vairāk nekā 100 metru augstumā. Saskaņā ar Islandes Meteoroloģijas biroja datiem izvirdums uz ziemeļiem no pilsētas sākās plkst. 22.17 pēc vietējā laika, ziņo Reuters.

Pirmdien Islandes Meteoroloģijas dienests izdeva brīdinājumu par izvirdumu uz ziemeļiem no Grindavīkas pilsētas, brīdinot, ka zemes plaisas stiepjas uz pilsētu, norādot, ka izvirdums varētu to skart.

Plaisa zemes virskārtā bija aptuveni 3,5 km gara un strauji paplašinājās,

dienests piebilda ziņojumā. Izvirduma laikā izdalījās 100 līdz 200 kubikmetri lavas sekundē, kas ir ievērojami vairāk nekā iepriekšējos izvirdumos šajā teritorijā.

 

Taču otrdien ģeologi un glābšanas dienestu amatpersonas paziņoja, ka Islandes vulkāna izvirduma lava plūst prom no Grindavīkas, un tas dod cerību, ka mājas reģionā tiks pasargātas. Islandes valdība paziņoja, ka izvirdums nerada draudus cilvēku dzīvībām, saskaņā ar Reuters. Keflavīkas starptautiskā lidosta palika atvērta.

Attēlos un tiešraidēs bija redzama izvirduma spilgti dzeltenā, oranžā un sarkanā lava uz nakts debess fona. 

Islande atrodas starp Eirāzijas un Ziemeļamerikas tektoniskajām plātnēm, tāpēc plātņu kustības pretējos virzienos dēļ Islandē vērojama seismiskā un vulkāniskā aktivitāte.

Pagājušajā mēnesī varasiestādes evakuēja gandrīz 4000 Grindavīkas pilsētiņas iedzīvotājus.

Lasiet arī: Zemestrīces Islandē kļūst vājākas, bet brīdinājums par vulkāna izvirdumu paliek spēkā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas