VIDEO | Rekordlieli plūdi Krievijas Urālu reģionā liek evakuēties tūkstošiem cilvēku

Svētdien, 7.aprīlī, divās Krievijas Urālu kalnu pilsētas applūda pēc tam, kad Eiropā trešā garākā upe pārrāva dambi, appludinot vismaz 10 000 māju un liekot cilvēkiem evakuēties, tādējādi iezīmējot vienus no smagākajiem plūdiem pēdējo desmitgažu laikā Urālu kalnu un Sibīrijas reģionos, kā arī kaimiņos esošās Kazahstānas daļās, ziņo Reuters.

Kazahstānas prezidents Kasims-Žomarts Tokajevs sestdien paziņoja, ka plūdi ir nopietnākā dabas katastrofa valstī 80 gadu laikā.

Urālas upē, kas iztek no Urālu kalniem un ietek Kaspijas jūrā, piektdien sniega kušanas dēļ strauji paaugstinājās ūdens līmenis, kā rezultātā Orskā pārrāva dambja uzbērumu. Orskas mērs Vasilijs Kozupica ziņoja, ka pārplūdusi arī cita pilsētas upe.

Saskaņā ar vietējo varasiestāžu sniegto informāciju no pilsētas, kurā dzīvo 230 000 cilvēku, jau ir evakuēti vairāk nekā 6 100 cilvēku. Kā arī piecpadsmit no 40 skolām bija applūdušas. Orskā hospitalizēti seši pieaugušie un trīs bērni, taču viņu stāvoklis nav dzīvībai bīstams.

 

Mediju aģentūras citēja varasiestāžu teikto, ka strauji cēlās līmenis arī Samaras upē Buzulukas pilsētā, kas atrodas tālāk uz rietumiem Orenburgas apgabalā.

Kremlis svētdien paziņoja, ka Urālu reģionā Kurgānā un Sibīrijas reģionā Tjumeņā gaidāmi plūdi.

Kurganas pilsētā, kurā ir 310 000 iedzīvotāju, varas iestādes izdeva rīkojumu steidzami evakuēt upes krasta rajonu. Orenburgas apgabala gubernators Deniss Paslers

raksturoja plūdus kā līdz šim reģionā vissmagākos.

Viņš teica, ka plūdi ir reģistrēti visā 2 400 km garajā Urāla upes posmā, kas plūst caur Orenburgas reģionu un tālāk caur Kazahstānu ietek Kaspijas jūrā.

 

 

Krievijas plašsaziņas līdzekļi citēja Orenburgas reģiona varas iestāžu aplēses, ka plūdu radīto postījumu izmaksas vietējā mērogā ir aptuveni 21 miljards rubļu (210 miljoni eiro) un ka plūdu ūdeņi izklīdīs tikai pēc 20.aprīļa.

“Ūdens nāk, un tuvākajās dienās tā līmenis tikai celsies,”

sacīja Orenburgas mērs Sergejs Salmins.

Ārkārtas situāciju ministrs Kurenkovs uzsvēra, ka applūdušajās teritorijās steidzami nepieciešams pudelēs pildīts ūdens un pārvietojamas attīrīšanas iekārtas, savukārt vietējās veselības aprūpes amatpersonas veica vakcināciju pret hepatītu A.

Urāla upes negaidītā ūdens līmeņa celšanās līdz 9,6 metriem, pārsniedzot dambja paredzēto kapacitāti (5,5 metri), noveda pie federālās izmeklēšanas un krimināllietas ierosināšanas par nolaidību saistībā ar dambja būvniecību 2010.gadā.

Plūdu dēļ Orskas naftas pārstrādes rūpnīca, kas pagājušajā gadā pārstrādāja 4,5 miljonus tonnu naftas, pārtrauca darbību.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Aizsardzības ministrija iesniedz likumprojektu par aizsardzības nozares stiprināšanu; Ukrainas premjerministrs ierodas vizītē Lietuvā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas