VIDEO| Sabiedrība: Siliņa intervijā būtībā pasaka, ka Latvija ir agresorvalsts

Sociālā tīkla X (Twitter) lietotājus nepatīkami pārsteidzis Ministru prezidenta amata kandidātes Evikas Siliņas (JV) paustais intervijā par latviešu valodas zināšanas prasību Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem. Lielākā daļa sabiedrības uzsver, ka nākamā premjere būtībā “caur puķēm” pasaka, ka “Latvija turpinās auklēties ar personām, kas nav iemācījušās un arī netaisās mācīties latviešu valodu”.

Sociālajos tīklos klīstošais video fragments, kas raisījis sabiedrības dusmas, ir izgriezts no LTV raidījuma Šodienas jautājums.

Raidījumā nākamā premjere skaidroja, ka atbalsta prasību par obligātu latviešu valodas prasmi, taču vienlaikus viņa uzsvēra, ka “Latvija nedrīkst kļūt par tādu agresorvalsti, kādas ir Baltkrievija un Krievija”.

“Es atbalstu izmaiņas, kuras paredz, ka valoda ir jāprasa, bet mēs darbojamies saskaņā ar cilvēktiesībām,” raidījumam pauda Siliņa.

Tikmēr sociālo tīklu lietotāji šādu nostāju asi kritizē – cilvēki norāda, ka “Latvija gadiem ir auklējusies ar krievvalodīgajiem, un vienreiz tam ir jāpieliek punkts”. Vienlaikus sabiedrība iezīmē problēmas, kuras pastāv šādas “politiķu maigās un saudzīgās pieejas un attieksmes” dēļ pret krievvalodīgajiem un valodas zināšanu prasību.

Piemēram, X lietotājs Silvestrs Indričāns uzsver, ka savulaik Latviju pametis, jo darbu nav bijis iespējams dabūt, ja nav krievu valodas zināšanu.

Sociālā tīkla lietotājs ar segvārdu DS Latvija norāda, ka nekas īpaši nav mainījies un šāda prasība darba devējiem vēl aizvien ir aktuāla.

Savukārt Una Griškevica jautā, vai Siliņa gadījumā nav sajaukusi Latviju ar tās “nedraudzīgajām kaimiņienēm Krieviju un Baltkrieviju”. Daži norāda, ka ir “nekorekti pielīdzināt Latvijas vēlmi izskaust “krievu valodas dominanci sabiedrībā” ar Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainā”.

Ar Griškevicu vienisprātis ir arī Maija Mori un Vija Tiltiņa, kuru skatījumā Siliņas viedoklis ir zināmā mērā “spļāviens sejā latviešiem un latviešu valodai”.

Daudzi sociālo tīklu lietotāji arī uzsver, ka Latvijai ir pēdējais laiks ņemt piemēru no citām Eiropas valstīm, kur krievvalodīgie apgūst attiecīgās valsts valodu, kurā vēlas uzturēties ilgāku laiku. Sabiedrības skatījumā rodas jautājums: “Kāpēc, lai Latvijā būtu savādāk?”

Arī politologs Jānis Ikstens ironizē, ka “no Siliņas paustā secināms, latviešu valodas zināšanas prasības ir agresorvalsts cienīga rīcība”.

Daļa X (Twitter) lietotāju norāda, ka Siliņas teiktais esot izrauts no konteksta un “doma esot bijusi, ka attiecībā uz valodas zināšanu prasību ir jāievēro arī cilvēktiesības”.

Tāpat novērots, ka raidījumā Siliņa paudusi atbalstu obligātai valsts valodas prasībai tiem, kas vēlas pagarināt uzturēšanās atļaujas.

Politiķe raidījumā arī skaidroja, ka prasības pildīšana – apgūt vai neapgūt latviešu valodu, lai paliktu šajā valstī – ir Krievijas pilsoņu pašu ziņā. “Valodas prasības paliek tādas pašas. Tiem cilvēkiem [Krievijas pilsoņiem] ir jānāk un jāmeklē risinājumi vai veids, kā viņi nokārto šo eksāmenu, vai arī, ja viņi nenokārto, tad viņiem ir brīvas tiesības izvēlēties dzīvot tur, kur viņi vēlas, bet ne Latvijā, ” atzīmēja Siliņa.

Lasiet arī: PMLP gatavojas sūtīt aicinājumus pamest valsti tiem Krievijas pilsoņiem, kuri nebūs darījuši neko sava uzturēšanās statusa sakārtošanai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas