VIDEO | Skola Ļvivā kļuvusi par pirmo skola Eiropā, kas radīta ar 3D printeri

Ļvivā, Ukrainā, skola kļuvusi par Eiropā pirmo 3D drukātu izglītības iestādi, kuras 370 kvadrātmetrus lielās telpas sienas tika izgatavotas ar 3D betona printera palīdzību tikai 40 stundu laikā. Šis revolucionārais projekts, ko īstenoja bezpeļņas organizācija “Team4UA”, ir arī pirmā 3D ēka kara zonā, demonstrējot inovatīvas būvniecības metodes sarežģītos apstākļos, otrdien, 26.martā, ziņo CNN.

3D betona printeris pēc digitālajiem rasējumiem uzklāj betonu, līdzīgi kā ar konditori klāj glazūru uz kūkas.

Saistībā ar valsts iekšienē pārvietoto personu pieplūdumu, bēgot no konflikta Ukrainas austrumu daļā, Ļviva bija spiesta uzņemt desmitiem tūkstošu cilvēku, kas meklēja patvērumu. Saskaņā ar ANO Starptautiskās Migrācijas organizācijas jaunākajiem datiem pagājušā gada decembrī tikai Ļvovas reģionā vien bija 173 000 valsts iekšienē pārvietoto personu.

Projekts “Hive” 23.skolai nodrošinās četras papildu klases,

lai tā varētu uzņemt papildu skolēnus, kas pārvietoti kara dēļ, sacīja “Team4UA” dibinātājs Žans-Kristofs Bonis (Jean-Christophe Bonis). Viņš cer, ka, ja projekts būs veiksmīgs, tas ļaus “3D drukāšanai kļūt par vienu no Ukrainas vietējās būvniecības instrumentiem”.

 

“Team4UA” sadarbojās ar ukraiņu studiju “Balbek Bureau”, izstrādājot skolas dizainu, un ar arhitektu biroju “Ars Longa”, izstrādājot arhitektūras projektu.

Vienstāva projektā pirmie darbi sākās 2022.gada septembrī, un sākotnēji bija paredzēts, ka viss projekts, sākot no pamatiem līdz apdarei, aizņems tikai trīs mēnešus. Taču Krievijas gaisa triecieni un elektrotīkla traucējumi apturēja progresu, kavējot darbus.

Pēc tam, kad projekta atklāšanas datums tika pārcelts uz 2024.gada janvāri, radās vēl viens šķērslis – finansējums.

Pēdējā gada laikā būvniecības izmaksas Ukrainā ir strauji pieaugušas, un, lai pabeigtu pēdējos apdares darbus, piemēram, jumta segumu, logus, durvis un interjera dizainu, projekta organizatori apgalvo, ka viņiem ir nepieciešams savākt vēl 400 000 ASV dolāru.

Tomēr projekta organizators joprojām ir apņēmības pilns, jo uzskata, ka tehnoloģijas ir līdzeklis, kas palīdzēs atgūt cerību grūtību laikā.

Kijivas Ekonomikas augstskola lēš, ka Ukrainas infrastruktūras atjaunošana izmaksās 151,2 miljardus ASV dolāru. Kopš 2022.gada februāra līdz 2023.gada septembrim

tika bojātas vai iznīcinātas vairāk nekā 3 500 izglītības iestādes un vairāk nekā 160 000 māju.

Pēc Bonisa teiktā, Ļvovā ap sākumskolas ēkas projektu valda lielāks satraukums, nekā varētu gaidīt.

“Kad es esmu būvlaukumā, pie manis nāk bērni ar vecākiem un ukraiņu valodā saka: “Es mācīšos šajā skolā, es esmu tik priecīgs, mana skola ir tāda vienīgā visā valstī”,” viņš sacīja.

Andrejs Zakaljuks, Ļvivas pilsētas domes Izglītības departamenta vadītājs, e-pasTā CNN raksturoja projektu kā “unikālu iespēju”, sakot, ka tas ir simboliski, ka skolēni sāks savu jauno dzīves posmu jaunā, modernā vidē.

“Tagad šiem bērniem ir iespēja redzēt, ka ar 3D printera palīdzību var būvēt īstas ēkas,” sacīja Zakaljuks.

Gaidot jauno skolas ēkas atklāšanas datumu, Bonis plāno vēl divus vērienīgus 3D projektus – tiltu Hersonā un astoņstāvu ēku Kijivā.

Ar šo pilotprojektu palīdzību “Team4UA” mērķis ir uzlabot ātrumu un efektivitāti, vienlaikus samazinot turpmāko projektu izmaksas. Bonis arī grasās dibināt privātu uzņēmumu, kas Ukrainā piedāvās “drukāšanu kā pakalpojumu”, no kura peļņas tiks atbalstīta “Team4UA” humānā darbība.

“Tas nav tikai skolu drukāšanas koncepts – tā ir vīzija šai valstij,” teica Bonis. “Karš agrāk vai vēlāk beigsies. Tajā brīdī būs jāatgriežas atpakaļ dzīvē, jāsāk būvēt no jauna un jāpāršķir jauna lappuse.”

Lasiet arī: VIDEO | Krievija veic līdz šim lielāko uzbrukumu Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas