VIDEO | Tornado nopostījis vairākus ciemus Lietuvas ziemeļos, ģimene palikusi bez mājām

Šauļu rajona iedzīvotāji sakopj apkārtni un atkopjas pēc sestdienas, 13.jūlija, naktī piedzīvotā tornado, kas nopostījis vairākas mājas un saimniecības ēkas, izpostījis arī dārzus un laukus, atstājot vairākus cilvēkus bez pajumtes.

Ģimene no Šauļu rajona stāstīja, ka sestdienas naktī piedzīvotais bijis šausmas, no kurām viņi vēl joprojām atgūstas.

Tornado dažu sekunžu laikā izpostījis viņu māju. Māte stāstīja, ka viņa ar bērniem tikko paspēja patverties lapenē. Viņi guvuši vieglus ievainojumus, ko radīja stikla lauskas un krītošas mēbeles.

“Es paķēru bērnus, lai viņus pasargātu, un, kad tas sākās, es pati saņēmu triecienu pa galvu. Man reibst galva, man ir slikta dūša, es nezinu, kā būs,” sieviete stāstīja LRT TV.

“Visi skapji, viss sāka lidot apkārt lapenei, vējš lauza kokus. Tas bija dažu sekunžu jautājums – divas sekundes, un vairs nekā nebija,” viņa atcerējās.

Tornado izpostījis vairākus Šauļu rajona kaimiņu ciemus, un visvairāk cietuši Einoraiču iedzīvotāji. Tika sagrautas vairākas ēkas, norauti jumti un stipri bojātas automašīnas. Kāda jauna ģimene palika bez mājām.

 

 

Svētdien ciema iedzīvotāji vāca gružus pēc vētrainās nakts. Lauksaimnieks un viņa strādnieki vāca būvgružus no labības lauka. Elektrības piegāde vēl nebija atjaunota. Pirmdien pašvaldības iestādes gatavojās izsludināt ārkārtas stāvokli.

“Mēs atvedīsim konteinerus, lai savāktu gružus. Ir panākta vienošanās, ka viņi šķiros azbesta šīferi. Mēs to izvedīsim bez maksas. Rīt tiek sasaukts ārkārtas situāciju operatīvais centrs. Redzēsim, ko ieteiks speciālisti, bet mēs izsludināsim ārkārtas situāciju, un es domāju, ka bez pašvaldības palīdzības cilvēki neiztiks,” LRT TV sacīja Šauļu rajona mērs Česlovs Greičus (Česlovas Greičius).

“Raugoties nākotnē, ņemot vērā klimata pārmaiņu ietekmi, vasaras kļūst arvien vētrainākas, visticamāk, tornado valstī kļūs biežāki,” skaidroja Simona Dalinkevičūte.

Nedēļas nogalē dabas stihija piemeklēja arī Poliju. Tur vasaras tornado jau ir kļuvuši par regulāru parādību.

Pilnu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/2318697/tornado-ravages-several-villages-in-northern-lithuania-leaves-family-homeless

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Nausēda inaugurēts otrajam pilnvaru termiņam, valdība apstiprina jaunus mācību poligonus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas