VIDEO| Vagner algotņi gatavojas gāzt Krievijas militāro vadību

Sestdien, 24.jūnijā Krievijas algotņu grupējuma Vagner vadītājs Jevgeņijs Prigožins paziņos, ka viņa vadītā grupējuma algotņi np Ukrainas ir iegājuši Krievijā un draud gāzt Krievijas militāro valdību, vēstī  portāls Ukrainskaja Pravda. 

Prigožins apsūdzējis Maskavu nāvējošos raķešu uzbrukumos algotņu vienībām un solīja par to atriebties. Viņš ir gatavs spert visus nepieciešamos soļus, lai gāztu valsts militāro vadību. Prigožins vairākkārtīgi uzsvēra, ka viņa vadītais grupējums ” iznīcinās visu” savā ceļā.  

“Mēs dodamies uz priekšu un iesim līdz galam,” audio vēstījumā norāda Prigožins un piebilda, ka Vagner vienības jau ir iegājušas Rostovas rajonā Krievijas dienvidos. 

Vagner vadītājs apgalvoja, ka viņa vienības iegājušas Rostovā bez jebkādas pretestības. Robežsargi vāgneriešus ielaiduši Rostovas apgabalā bez ierunām un arī jauniesauktie kontrolposteņos nav izrādījuši nekādu pretošanos. Prigožins piebilda, ka viņa spēki “necīnās pret bērniem”.

 

“Bet mēs iznīcināsim ikvienu, kas stāsies mums ceļā,” viņš teica. “Mēs virzāmies uz priekšu un iesim līdz galam.”

Krievijas varas iestādes aicinājušas Rostovas iedzīvotājus “palikt mājās”.

Savukārt portāls Meduza ziņo, ka Maskavas atbildīgās varas iestādes ir pastiprinājušas drošības pasākumus galvaspilsētā. 

Kremlis norādījis, Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir informēts par notiekošo. Šobrīd pret Prigožinu un viņa algotņu grupējumu ir uzsākta krimināllieta.Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs informējis, ka ģenerālprokuratūra ir ierosinājusi krimināllietu saistībā ar mēģinājumu organizēt bruņotu dumpi. 

Arī Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) paziņojis, ka par izmeklēšanas uzsākšanu saistībā ar Prigožina aicinājumiem sarīkot “bruņotu sacelšanos”. 

Video uzrunā Progožins aicināja krievus pievienoties Vagner grupējumam un sodīt Maskavas militāro valdību. Viņaprāt, tas būtu drosmīgākais izaicinājums Putinam, kopš iebrukuma Ukrainā sākuma. 

FSB paziņojis, ka šādi izteikumi vērtējami, kā

“aicinājums sākt bruņotu pilsoņu konfliktu Krievijas Federācijas teritorijā un dūriens mugurā Krievijas karavīriem, kas cīnās pret profašistiskajiem Ukrainas spēkiem”.

Lai gan Prigožina privātais militārais formējums ir bijis Krievijas ofensīvas Ukrainā centrā, pēdējos mēnešos viņam ir radušās asas domstarpības ar Maskavas militāro vadību, kas, kā viņš apgalvo, tagad pārcēlušās uz kaujas lauku.

Vairākos audio paziņojumos Prigožins apsūdz Krievijas bruņotos spēkus, Vagner algotņu slepkavībās. “Viņi [Krievijas armija] veica raķešu triecienus mūsu aizmugures nometnēm, un bojā gāja ievērojams skaits mūsu kaujinieku,” uzsvēris Vagner vadītājs un piebilda, ka ir pieņemts lēmums likvidēt ļaunumu, ko rada valsts militārā vadība. 

Prigožins brīdināja krievus nepretoties algotņu vienībam un aicināja pievienoties tām. Tāpat viņš uzsvēra, ka Vagner vienības ikvienu, kas izrādīs pretestīu uzskatīs par draudu un nekavējoties iznīcinās. 

“Mums ir jāizbeidz šis juceklis,” uzsvēra Prigožins, piebilstot, ka “šis nav militārs apvērsums, bet gan taisnīguma gājiens”.

Iepriekš jau vēstīts, ka Prigožins ir vairākkārt apsūdzējis Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu un ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu savu kaujinieku bojāejā. 

Savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija noliedza šos apgalvojumus par uzbrukumu Prigožina vienībām un uzsvēra, ka tie ir apgalvojumi, kas ” neatbilst realitātei” un “provokācija”. 

Krievijas Aizsardzības ministrijas skatījumā, “Kijivas režīms izmanto Prigožina provokāciju, lai pie Bahmutas frontes koncentrētu vienības uzbrukuma darbībām”. 

Tikmēr sociālā tīklā Twitter Ukrainas militārās izlūkošanas vadītājs Kirils Budanovs paziņoja, ka konkurējošās Krievijas frakcijas “ēd viena otru varas un naudas dēļ”. 

Prigožins paziņojumi par Maskavas spēku atkāpšanos no  dažām Ukrainas teritorijām ir tieši pretrunā ar Putina teikto, ka Ukraina cieš “katastrofālus zaudējumus un ka kaujās iestājies klusums”. 

Vagner grupējums, kuru papildināja desmitiem tūkstošu savervēto ieslodzīto, bija galvenā loma Krievijas veiktajā Bahmutas pilsētas ieņemšanā Doneckas apgabala austrumos, kas bija konflikta garākā un asiņainākā kauja.

Neskatoties uz to, nedēļas beigās Prigožins  apsūdzēja Maskavas augstāko vadību, ka tā maldina krievus par ofensīvu Ukrainā.

“Kāpēc tika uzsākta īpašā militārā operācija?” retoriski jautāja Prigožins. “Karš bija vajadzīgs blēžu bandas pašreklāmas dēļ.”

Tikmēr medijs Fontaka informē , ka Vagner birojā Sanktpēterburgā sestdien, 24.jūnijā ieradusies omonieši un Krievijas Nacionālās gvardes karavīri. 

Lasiet arī:Nedēļa Lietuvā | Mediju uzraugs bloķē Krievijas TV IP adreses; valdošais bloks atjauno koalīcijas līgumu

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas