VIDEO| Vagner vienības pārtrauc virzību uz Maskavu

Sestdienas vakarā  algotņu grupējums Vagner pārtraucis virzību uz Maskavu, paziņojis grupējuma vadītājs Jevgeņijs Prigožins, vēstī portāls Meduza.

Prigožins norādījis, ka “Vagner pagriež savas kolonnas atpakaļ un atgriežas lauka nometnēs kā plānots”. 

Šāda vienošanās esot panākta pārrunās, kuru starpnieks bijis Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. 

Pirms Prigožina paziņojuma Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins informēja Maskavas iedzīvotājus, ka pirmdien, 26.jūnijā, Krievijas galvas pilsētā izsludināta brīvdiena, sakarā ar sarežgīto militāro situāciju. 

Paziņojumā uzsvērts, ka “Maskavā ir izsludināts pretterorisma operācijas režīms”. Lai mazinātu iespējamos riskus, pieņemts lēmums pirmdienu pasludināt par brīvdienu. 

 

Politologs Azamats Maitānovs savā Twitter kontā paudis, ka Prigožins Vagner vienībam “apsolījis atdot vienu no Maskavas bagātākajiem un prestižākajiem rajoniem, Rubļovku”. 

 

Tikmēr portāls Ukrainskaja pravda iepriekš ziņoja, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācija jau agri sestdien, 24.jūnijā no rīta mēģinājusi vienoties ar Prigožinu par dumpja izbeigšanu, taču nesekmīgi. 

Medija rīcībā esošā informācija liecina, ka Prigožins saņēmis zvanu no Krievijas prezidenta administrācijas augsta ranga ierēdņa, kas piedāvājis izbeigt dumpi, bet visus publiski izplatītos audio video paziņojumus pasludināt par falsifikāciju un hakeru uzbrukumu. 

Ukrainskaja pravda, raksta, ka sākotnēji pēc Vagner vadītāja paziņojumiem vairāki Kremli atbalstošie Telegram kanāli apgalvojuši, ka paziņojumi esot viltojums, un hakeru darbības rezultāts.

Līdztekus vairāki mediji  un sociālos tīklos publiskotā informācija tostarp vietnes FlinghtRadar dati liecina, ka Putins ar lidmašīnu ir pametis Maskavu un devies uz Sanktpēterburgu ap pulksten 14.00 dienā.

Savukārt Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs medijiem noliedzis sociālajos tīklos un ārvalstu medijos izskanējušos pieņēmumus, ka Putins būtu aizbraucis no Maskavas. 

Iepriekš jau vēstīts, ka sestdien, 24. jūnijā Krievijas algotņu grupējuma Vagner vadītājs Jevgeņijs Prigožins paziņos, ka viņa vadītā grupējuma algotņi np Ukrainas ir iegājuši Krievijā un draud gāzt Krievijas militāro valdību, vēstī portāls Ukrainskaja Pravda.

 

Prigožins apsūdzējis Maskavu nāvējošos raķešu uzbrukumos algotņu vienībām un solīja par to atriebties. Viņš ir gatavs spert visus nepieciešamos soļus, lai gāztu valsts militāro vadību. Prigožins vairākkārtīgi uzsvēra, ka viņa vadītais grupējums ” iznīcinās visu” savā ceļā.

Sestdienas rītā Vagner vienības bija jau iegājušas Rostovas rajonā un līdz plkst 21.00 jau bija  tikušas līdz apdzīvotam apgabalam Efrēmovas, netālu no Krievijas galvaspilsētas. 

Neskatoties uz to, ka Prigožins paziņojis, ka Vagner neturpinās virzību uz Maskavu, noteiktie drošības pasākumi nav atcelti, vēsti Meduza
 
Arī sociālā tīklā Twitter publiskotie aculiecinieku video liek apšaubīt Prigožina pausto, par to ka Vagner vienības neplāno turpināt ceļu uz Maskavu. Twitter lietotājs Mario Nawfals publiskojis video, kas it kā liecina, ka Vagner vienības ir aptuveni divu stundu braucienā no Maskavas 

 

Lasiet arī: VIDEO| Vagner algotņi gatavojas gāzt Krievijas militāro vadību

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas