VIDEO | Varbūtējs kandidāts kultūras ministra amatam sanikno LTV un LŽA

Latvijas Radio un portāls lsm.lv ceturtdien, 7.septembrī, paziņoja, ka “Zaļo un zemnieku savienības” (ZZS) kandidāts  kultūras ministra amatam varētu būt tās Saeimas frakcijas deputāts, jurists un Latvijas Universitātes mācībspēks Gunārs Kūtris, bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs.

Tiek ļoti asi uzsvērts, ka Kultūras ministrijas (KM) iespējamā nonākšana ZZS pārziņā varētu nozīmēt arī “tai pietuvinātā” Lemberga ietekmē esoša ministra īstenotu politisko vadību par abu sabiedrisko mediju darbu, iespējamo Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio apvienošanu un turpmāku finansēšanu.

Iespējamību, ka ZZS pārņemtu Kultūras ministrijas politisko vadību, tajā skaitā pār mediju politiku, ar bažām vērtēja intervētāja izvaicātā Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja, LTV raidījuma Kas notiek Latvijā? redaktore Zane Mače. Viņasprāt, kā par mediju politiku atbildīgā ministrija,

KM jāpieskata “tieslietu un drošības” ministrijām,

par kurām ZZS [– saistīta ar ASV sancijām pakļautu politiķi –] atbildību neuzņemtos.

Tāpat ir atgādināts par Lemberga izteikumiem pirms vairāk nekā desmit gadiem fiksētajās “Rīdzenes sarunās”. Tolaik, 10.Saeimas pilnvaru laikā, viņš ar Aināru Šleseru apspriedās par sabiedrisko mediju apvienošanu un gatavu komandu, “kura nosedz visu laukumu”, ar ko noprotama tieša sabiedrisko mediju satura ietekmēšana.

Gan Mače, gan kultūras nozares pārstāvji, kuri izplata publiskas vēstules pret iespējamu Kūtra virzīšanu amatam, norāda, ka viņš iepriekš nav bijis saistīts ar KM pārzinātām nozarēm. Taču lēmums par to, kuri tiešām tiks nosaukti par Evikas Siliņas veidotās valdības ministriem, sagaidāms turpmākās nedēļas laikā, jo Saeima par valdības apstiprināšanu varētu balsot jau nākamajā piektdienā.

[BNN piezīme. Vienlaikus ar pamatotām bažām nevajadzētu “dēmonizēt” sabiedrisko mediju apvienošanas projektu – tā ieguvumus apliecina Igaunijas ERR veiksmīgā pieredze. LTV un Latvijas Radio pretestība abu apvienošanai sakņojas arī vēlmē saglabāt līdzšinējo autonomiju. Latvijas Radio tas, iespējams, nozīmētu arī pamest ēku Doma laukumā.]

Lasiet arī: Viedoklis | Valdība ar ZZS būs “atgriešanās viesnīcā Rīdzene“

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas