Virza grozījumus likumā, kas liegs darbu valsts un pašvaldības sektorā Latvijas valstij nelojālām personām

Vairākums deputātu ceturtdien, 11. maijā, atbalstīja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai nodot Nacionālās drošības komisijas (NDK) piedāvātos grozījumus likumā, kas paredz atbrīvot no valsts un pašvaldību iestādēm valstij nelojālas personas.

Iepriekš jau vēstīts, ka maija sākumā NDK, pamatojoties uz Saeimā iesniegto Latvijas pilsoņu iesniegumu Aizliegt ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās prokremliski noskaņotām personām, lēma virzīt grozījumus Valsts pārvaldes likumā Saeimā.

Plānots, ka grozījumi liegs valsts un pašvaldību iestādēs strādāt personām, kuru darbība ir vērsta uz prokremliskas ideoloģijas lobēšanu. Tāpat grozījumi paredz, ka valsts pārvaldē nodarbinātajiem būs aizliegts paust tādu publisku viedokli vai veikt tādas darbības, kas vērstas pret demokrātiskas valsts teritoriālo nedalāmību, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu.

Savu sašutumu un nepatiku sēdes laikā pauda opozīcijas deputāts Aleksejs Rosļikovs (Stabilitātei), kurš šos grozījumus uztvēra zināmā mērā kā “raganu medības valsts pārvaldē”. Rosļikovs skaidroja, ka “netic, ka šādi grozījumi tiks izmantoti par labu Latvijas valstij”.

Politiķis arī piebilda, ka grozījumi “sodīšot visus, kas domā citādāk” un cilvēki būšot spiesti pierādīt, ka atrodas dzimtenē.

“Tā ir mana valsts, un man ir absolūti visas tiesības atklāti un skaļi runāt par to, kas ir un kas nav pareizi, ” uzsvēra Rosļikovs, piebilstot, ka tagad “ ne Šlesera kungs, ne Rosļikovs, ne Briškens lems, kāda sekretāre viņam būs, bet viņa tiešais priekšnieks, izvērtējot attiecīgā kandidāta lojalitāti Latvijas valstij”.

Savukārt Nacionālās apvienības deputāts Jānis Dombrava skaidroja, ka

grozījumiem par pamatu ir ņemta sabiedrības virzītā un atbalstītā iniciatīva no sabiedrības iniciatīvu platformas Mana Balss.

“Grozījumi ir veidoti, par pamatu ņemot jau spēkā esošo izglītības likumu, kur ir ietverts lojalitātes jēdziens, ka pedagogam ir jābūt lojālam pret valsti, kurš savulaik tika izstrādāts, konstatējot gadījumus, kad izglītības iestādēs bija personas, kas atklāti aģitēja skolēnus īstenot darbības pret Latvijas valsti, kuras veidoja lojalitāti pret Krievijas Federāciju,” norādīja Dombrava un piebilda, ka plānotie grozījumi attieksies uz personām, kas strādā valsts vai pašvaldības pārvaldes sektorā.

Dombrava arī pauda, ka “ valsts pārvaldes iestādēs nevarēs strādāt personas, kas brauc uz Krimu, piedalās šajos pseidoreferendumos un mēģina attaisnot visās šāda veida darbības”.
Par grozījumu nodošanu tālākai izskatīšanai Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijai nobalsoja 65 deputāti, pret 10, savukārt 18 deputāti atturējās.

Savā Twitter kontā Dombrava ir publiskojis balsojuma rezultātus ar piebildi, ka “pret grozījumu pieņemšanu runāja Rosļikovs, savukārt Progresīvo un Latvijas pirmajā vietā partijas atturējās no balsojuma.

“Izdariet secinājumus paši”, pauda Dombrava.

Savukārt sabiedrību interesē, kā tiks mērīta “ personas lojalitāte valstij” un “kremliskuma līmenis”.

Daļa sociālo tīklu lietotāju jautā – ja grozījumi stāsies spēkā, vai tas varētu nozīmēt Ogres mēra Egila Helmaņa (NA) atlaišanu.

Lielākā daļa komentētāju šāda “taktika un rīcība no LPV, Progresīvo un Stabilitātes puses vispār nepārsteidz”.

Savukārt bijušais Saeimas deputāts Jānis Butāns jautā, vai grozījumi attieksies arī uz jau ievēlētām personām.

Tikmēr vairākums norāda, ka arī paši Nacionālās apvienības pārstāvji “neesot nemaz tik lojāli, pūkaini un balti”.

Jāpiebilst, ka, aplūkojot publiskotos rezultātus, BNN ievēroja, ka Progresīvo līderis Kaspars Briškens ir vienīgais no savas partijas, kas ir atbalstījis šo priekšlikumu. Tāpat dažiem Twitter lietotājiem “liels pārsteigums” bija pie partijām nepiederošās deputātes Glorijas Grevcovas balsojums par šādu grozījumu nodošanu tālākai izskatīšanai.

Plānotie grozījumi neattieksies uz gadījumiem, kuros persona pauž kritisku, ironisku vai sarkastisku viedokli par valsts institūcijām un amatpersonām, uz viedokli, kas nav pausts publiski, kā arī uz citām situācijām, kurās valsts pārvaldē nodarbinātajam varētu pārmest zināmu diskrētuma trūkumu, bet tas nerada pamatu uzskatīt personu par nelojālu Latvijai un Satversmei, uzsver likumprojekta iesniedzēji.

Pašlaik Latvijas likumdošanā jau pastāv vairāki likumi, kas attiecas uz valsts un pašvaldību amatpersonām un darbiniekiem, īpaši ierēdņiem, prasa no viņiem lojalitāti gan valstij, gan Satversmei. Plānots, ka grozījumi likumā vienādos attieksmi pret visiem valsts pārvaldē strādājošajiem, neizdalot to kā prasību atsevišķām personu grupām, norādīja likumprojekta virzītāji.

NDK skaidroja, ka jau pašlaik vairāki likumi, kas attiecas uz valsts un pašvaldību iestāžu amatpersonām un darbiniekiem, īpaši ierēdņiem, prasa no viņiem lojalitāti gan valstij, gan Satversmei. Grozījumi vienādos attieksmi pret visiem valsts pārvaldē strādājošajiem, neizdalot to kā prasību atsevišķām personu grupām, skaidro likumprojekta iesniedzēji.

Lasiet arī: Pie Saiemas notiek mediķu protests

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas