Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes.

IZM valsts sekretāra vietniece vispārējās izglītības jautājumos Kristīne Niedre – Lathere pauda, ka tālmācība nesniedz bērniem nepieciešamos sociālos kontaktus, kā rezultātā cieš bērnu labbūtība un psihoemocionālais stāvoklis. Ja bērni mācīsies skolās Latvijā, viņiem varēs nodrošināt nepieciešamo atbalstu gan mācībās, gan palīdzot iekļauties sabiedrībā.

IZM piedāvā vairākus risinājumus, kurus īstenot skolās, lai veiksmīgāk iekļautos Latvijas izglītības sistēmā. Viens no tiem paredz prioritizētu latviešu valodas apguvi grupā vai individuāli, nosakot mācību priekšmetu stundu skaitu individuālai izglītības programmas apguvei, apgūstot visus plānotos skolēnam sasniedzamos rezultātus.

Tāpat iespējams paredzēt pielāgotu stundu plānu intensīvai latviešu valodas apguvei grupā vai individuāli un to mācību priekšmetu apguvei, kuros izglītības posma noslēgumā noteikti valsts pārbaudes darbi – matemātikā, latviešu valodā, svešvalodā.

Savukārt trešā modeļa īstenošana prioritāri nodrošina intensīvu latviešu valodas apguvi individuāli vai grupā. Šādu atbalsta pasākumu īstenotu ne ilgāk kā vienu mācību gadu. Citu mācību priekšmetu apguve var tikt īstenota daļēji.

Sākot ar šo mācību gadu, Latvija ir ieviesusi iekļaujošo mācību gadu jaunpienācējiem no Ukrainas, kur tiek piedāvāta iespēja apgūt valodu, pirms uzsāk regulārās mācības.

IZM atbilstošus grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā ir sagatavojusi un nodevusi sabiedriskajai apspriešanai. Drīzumā tos varētu virzīt izskatīšanai valdībā.

Jautājumu par Ukrainas bēgļu iekļaušanu Latvijas izglītības sistēmā IZM pārrunājusi ar ANO bēgļu aģentūru, pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām un atbildīgajām ministrijām.

Pašlaik Ukrainas bēgļu bērni, atrodoties Latvijā, var izvēlēties atbilstošāko mācību veidu – mācības klātienē vai attālināti. Daudzi Ukrainas bērni izvēlas tālmācību, taču šāda pieeja nesniedz dokumentētu informāciju par to, vai bērni ir iekļauti Ukrainas izglītības sistēmā.

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem, Latvijā ir 1842 Ukrainas bēgļu bērni, kuri nav reģistrēti nevienā izglītības iestādē un provizoriski šie bērni izglītību iegūst tālmācībā Ukrainā.

Lasiet arī: BNN pēta | Garlaicīgajai Lietuvas prezidenta vēlēšanu kampaņai beidzot kāds pavērsiens – TV debates tiešraidē

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas