“Yandex” pamet Krieviju ar 5,2 miljardu ASV dolāru darījumu

Uzņēmums “Yandex NV” ir noslēdzis 475 miljardu rubļu (5,21 miljards ASV dolāru) vērtu darījumu par tā dēvētā “Krievijas Google” pārdošanu Krievijas investoru grupai, kas uzskatāma par lielāko uzņēmuma aiziešanu no valsts kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā un iezīmē “Yandex” aiziešanu no Rietumu tehnoloģiju aprindām, pirmdien, 5.februārī, ziņo Reuters.

Savulaik uzskatīts par potenciālu globālu uzņēmumu Krievijas uzņēmumu vidū, “Yandex” ir bijis līderis tiešsaistes pakalpojumu, tostarp meklēšanas, reklāmas un braucienu pakalpojumu jomā Krievijā.

Līdzdibinātājs Arkādijs Vološs, kurš kopš 2014.gada dzīvo Izraēlā, augustā kritizēja Krievijas iebrukumu Ukrainā kā “barbarisku”.

Šāda nostāja rosināja Kremlī diskusijas par “Yandex” nacionalizāciju, runas noveda pie sarežģīta darījuma noslēgšanas saskaņā, ar kuru “Yandex” uzņēmumi paliks Krievijā un nonāks Krievijas kontrolē.

Kremlis jau aptuveni 18 mēnešus veicot sarunas ar “Yandex”, lai atdalītu Krievijas uzņēmumus no Nīderlandes mātesuzņēmuma “Yandex NV”.

Nesen noslēgtā darījuma vērtība ir 10,2 miljardi ASV dolāru,

pamatojoties uz trīs mēnešu vidējo svērto akciju vērtību Maskavas biržā. Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā 2021.gada beigās “Yandex” tirgus vērtība bijusi gandrīz 30 miljardi ASV dolāru.

Pārdošanas cenā ir iekļauta obligātā atlaide vismaz 50% apmērā no “patiesās vērtības”, kas ir Krievijas valdības prasība ārvalstu aktīvu pārdošanai.

Uzņēmums ir paziņojis, ka darījums paredz vismaz 230 miljardu rubļu naudas izteiksmē un aptuveni 176 miljonus A klases “Yandex NV” akcijās. Naudas daļa tikšot izmaksāta Ķīnas juaņos ārpus Krievijas, un pēc darījuma pabeigšanas “Yandex” zīmols vairs netiks izmantots.

Pircēju “Consortium First”, ko pārvalda “Solid Management”, vada “Yandex” Krievijas augstākās vadības komanda, un finansiāli atbalsta četri investori, tostarp “Lukoil” piederošais “Argonaut”. Konsorcijā ietilpst “Infinity Management”, “IT Elaboration” un “Meridian-Servis”, kas pieder attiecīgi Aleksandram Čačavam, Pāvelam Prāsam un Aleksandram Rjazanovam.

Neviens no konsorcija dalībniekiem neesot pakļauts ASV, Eiropas Savienības, Lielbritānijas vai Šveices sankcijām, kas ir prasība, kura izslēdza citus potenciālos Krievijas pircējus, avoti sacīja Reuters.

“Yandex NV” valdes priekšsēdētājs Džons Bointons (John Boynton) paziņojis, ka darījums ir labākais risinājums akcionāriem un lietotājiem “ārkārtas apstākļos”. “Yandex NV” saglabās četru agrīnās stadijas tehnoloģiju uzņēmumu portfeli mākoņa, datu risinājumu, pašvadības un izglītības tehnoloģiju nozarēs, datu centru Somijā, intelektuālā īpašuma pamatlīdzekļus un pagaidu licences līdz 2024.gada beigām.

Lasiet arī: ASV atklāj ilgi gaidīto likumprojektu par robežu drošību, palīdzību Ukrainai un Izraēlai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas