Zelenskis aicina veikt starptautisku izmeklēšanu Belgorodas lidmašīnas katastrofas lietā

Ukrainas prezidents Zelenskis trešdien, 24.janvārī, vēlu vakarā savā video uzrunā apsūdzēja Maskavu, ka tā “spēlējas ar ukraiņu kara gūstekņu dzīvībām, viņu radinieku jūtām un sabiedrības emocijām” pēc Il-76 lidmašīnas avārijas, kas notika Belgorodas reģionā, kurā, kā apgalvo Maskava, atradās 65 ukraiņu karagūstekņi un aicināja veikt starptautisku izmeklēšanu par notikušo, ziņo BBC.

Zelenskis, kurš tagad ir atcēlis plānoto reģionālo braucienu, kas bija saistīts ar viņa dzimšanas dienu ceturtdien, uzsvēris, ka “ir jānoskaidro visi fakti”.

BBC raksta, ka informāciju par notriektajā lidmašīnā esošajiem cilvēkiem nav iespējams neatkarīgi pārbaudīt, taču Ukrainas militārās izlūkošanas dienests apgalvojot, ka Krievija ir atbildīga par “mūsu aizstāvju drošības nodrošināšanu saskaņā ar panāktajām vienošanām”, BBC citē aģentūru.

Izlūkdienests norādījis uz atkāpšanos no iepriekšējiem gadījumiem,

kad viņi tika informēti par to, ka jānodrošina gaisa telpas drošība, un tas liecinot par Krievijas apzinātu rīcību, apdraudot gūstekņu dzīvības un drošību.

Kopš kara sākuma Ukraina un Krievija ir piedalījušās vairākās gūstekņu apmaiņās.

Pirms plānotās gūstekņu apmaiņas Ukrainas amatpersonas ziņoja, ka sagūstītie Krievijas karavīri tika droši nogādātas norunātajā vietā.

Ukrainas karagūstekņu uzraudzības iestāde brīdināja par Krievijas aktīvajām informācijas operācijām, kuru mērķis ir destabilizēt Ukrainas sabiedrību.

Ukrainas parlamenta cilvēktiesību komisārs Dmitrijs Ļubiņecs aicināja uzticēties tikai oficiāliem avotiem un brīdināja neļauties provokācijām, solot vēlāk sniegt detalizētāku informāciju.

Ukrainas militārā izlūkošana ierakstā “Telegram” norādījusi, ka Krievijas apsūdzības par notikušo katastrofu ar Il-76 militāro transporta lidmašīnu varētu būt “plānota rīcība, lai destabilizētu situāciju Ukrainā un vājinātu starptautisko atbalstu mūsu valstij”.

Aģentūra arī norādīja, ka tās rīcībā nav ticamas informācijas par to, kas atradās uz avarējušās Krievijas militārās transporta lidmašīnas klāja.

ANO Drošības padome ceturtdien rīkos ārkārtas sanāksmi sakarā ar Krievijas transporta lidmašīnas Il-76 katastrofu.

BNN jau ziņoja, ka Krievija apsūdz Ukrainu lidmašīnas Il-76 notriekšanā, kurā atradās 65 ukraiņu karagūstekņi un deviņi Krievijas darbinieki un uz lidmašīnas klāja neesot izdzīvojušo, un apgalvo, ka lidojums bijis paredzēts gūstekņu apmaiņai. Kā arī Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka Ukrainas gaisa spēki no Ļipci apvidus uz dienvidiem no Ukrainas robežas izšāvuši divas pretgaisa raķetes, kā rezultātā lidmašīna tika notriekta.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas