Zelenskis: Krievija izmanto Zaporižjas AES šantāžai

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Krievijas armija ir «saņēmusi gūstā» Zaporižjas atomelektrostaciju, un tās drošību nav iespējams garantēt, kamēr tur atrodas krievi, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Krievijas armija Eiropas lielāko AES ieņēma jau pirmajās okupācijas nedēļās, un nav izrādījusi nekādas pazīmes, ka grasītos to atbrīvot. Zelenskis sacīja: «Atomelektrostacija, kas saņemta gūstā vairāk nekā gadu – tas noteikti ir vissliktākais, kas noticis Eiropas vai pasaules kodolenerģijas vēsturē.» Viņš norādīja, ka

krievu klātbūtne AES ir «šantāža ar radiāciju».

Ierosinājumi miera un drošības atjaunošanai esot lemti neveiksmei, ja nenotiks tūlītēja Krievijas armijas aiziešana no AES.

Ukrainas prezidenta komentāri nāca klājā pēc tikšanās ar ANO Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektoru Rafaelu Grosi (Rafael Grossi). Abas amatpersonas tikās Dņipro hidroelektrostacijā uz ziemeļaustrumiem no Zaporižjas.

Krievija un Ukraina regulāri apsūdz viena otru Zaporižjas AES apšaudīšanā. Kaujas ap to un iespējamais ūdens trūkums dzesēšanas iekārtām liek satraukties par kodolkatastrofas draudiem. Kopš septembra AES atrodas IAEA darbinieku komanda, un Kijiva apsūdzējusi Maskavu, ka tā izmanto zinātniekus kā vairogu karavīriem un militārajai tehnikai.

Grosi atkārtoti aicinājis ap AES veidot drošības zonu, un šonedēļ grasās atkal apmeklēt Zaporižju.

Viņš ir centies veidot sarunas ar abām pusēm, bet janvārī norādīja, ka tās paliek arvien sarežģītākas. AES atrodas teritorijā, ko Maskava pēc «referendumiem» septembrī pasludināja par savu, un līdz ar to arī staciju uzskata par savu īpašumu. Ukraina tam nepiekrīt.

Militārie eksperti uzskata, ka ukraiņu pretuzbrukums varētu sākties aprīlī–maijā, kad būs uzlabojušies laika apstākļi un valstī būs nonācis vairāk militārās tehnikas, tostarp tanki Leopard un Challenger. Vācijas Aizsardzības ministrija pirmdien, 27.martā, ziņoja, ka Ukrainā jau nogādāti 18 tanki Leopard 2.

Par spīti krievu ziemas uzbrukumiem, frontes līnija Ukrainā vairāk nekā četrus mēnešus praktiski nav izkustējusies. Ukrainas spēki cenšas noplicināt krievu rindas, pirms sākt pretuzbrukumu. Krievijas algotņu grupējums Vāgnera grupa, kas Ukrainas austrumos cīnās kopā ar Krievijas regulāro armiju, ir cietis nopietnus zaudējumus un meklē jaunus karotājus. Maskavas ziemeļautrumu daļā uz kādas biroju ēkas

parādījies milzīgs reklāmas plakāts, kas aicina papildināt vāgneriešu pulku.

Tajā redzams Vāgnera grupas logo, maskējies karavīrs ar ieroci rokās un saukļi «Pievienojies uzvarētāju komandai!» un «Kopā mēs uzvarēsim!».

Krievijas armija šonedēļ uzbrukumus koncentrē uz Avdijivku, savukārt Ukrainas ģenerālis informējis, ka viņa spēki plāno nākamo gājienu.

Lasiet arī: NATO nosoda Putina kodoltaktiku; Krievija apšauda Avdijivku

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas