NATO nosoda Putina kodoltaktiku; Krievija apšauda Avdijivku

Krievijas prezidents Vladimirs Putins saņēmis nosodījumu par bīstamu retoriku pēc paziņojuma, ka Maskava plāno Baltkrievijā izvietot taktiskos kodolieročus, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Putins sestdien, 25.martā, salīdzināja Krievijas ieroču izvietošanu Baltkrievijā ar ASV ieroču izvietošanu Eiropā, un uzstāja, ka viņa rīcība nepārkāpj nekādas vienošanās. Lai gan Maskavas gājiens nav pārsteidzošs, tas tomēr ir līdz šim skaidrākais drauds NATO par palīdzību Ukrainai, un, uz to atbildot, ir sasaukta ANO Drošības padomes tikšanās.

NATO pārstāve Oana Lungesku (Oana Lungescu) svētdien, 26.martā, sacīja: «Krievijas kodolretorika ir bīstama un bezatbildīga. NATO rūpīgi vēro situāciju. Mēs neesam pamanījuši izmaiņas Krievijas nostājā, kas varētu mums likt pārskatīt savējo.» Viņa piebilda, ka Putina piezīmes par kodolieroču neizplatīšanu un ASV ieroču atrašanos Eiropā bija nevietā:

«Krievijas atsaukšanās uz NATO kodolieroču izplatīšanu bija pilnīgi aplama. NATO valstis rīkojas pilnīgā saskaņā ar starptautiskajiem līgumiem.

Krievija regulāri ir pārkāpusi savus solījumus par ieroču kontroli.»

Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs norādīja, ka Krievijas plāns destabilizēs Baltkrieviju, kura jau ir kļuvusi par Maskavas «ķīlnieci». Arī citi pievienojās nosodījumam. Lietuva nolēmusi pieprasīt jaunas sankcijas pret Maskavu un Minsku, savukārt Eiropas Savienības augstais komisārs ārlietās Žuzeps Borels (Josep Borrell) aicināja Baltkrieviju neļaut kodolieroču izvietošanu un draudēja ar citām sankcijām.

Krieviju un Baltkrieviju saista ciešas militārās saites, un Minska atļāva izmantot savu teritoriju, lai sāktu pilna apjoma iebrukumu Ukrainā. Krievijas plāns izvietot kodolieročus Baltkrievijā ir būtisks, jo Maskava vienmēr uzsvērusi, ka, atšķirībā no ASV, tā neizvieto savus ieročus ārvalstīs.

Tikmēr kaujas laukā turpinās cīņas.

Krievijas apšaudes teju pilnīgi izpostījušas Avdijivku, kas atrodas apmēram 90 kilometrus uz dienvidrietumiem no Bahmutas.

Pilsētas militārās administrācijas vadītājs Vitālijs Barabašs sacīja, ka Avdijivka diemžēl arvien vairāk atgādina skatu no filmām par pasaules galu. Armija brīdinājusi, ka Avdijivka varētu kļūt par otru Bahmutu, kuras kaujas tiek raksturotas kā «gaļas mašīna» ar milzīgiem zaudējumiem abās pusēs.

Krievijas Aizsardzības ministrija 26.martā ziņoja, ka tās spēki esot veikuši triecienus pa militārajiem mērķiem Harkivā, Doneckā, Zaporižjā un Hersonā, un ukraiņiem esot radīti ievērojami zaudējumi. Tāpat ministra informēja, ka svētdien uz dienvidiem no Maskavas notriekts Ukrainas lidrobots.

Lasiet arī: Ukraina gatavojas pretuzbrukumam

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas