Zemestrīce Turcijā: upuri ieradās atveseļoties, bet nomira drupās

Iskenderunas slimnīca reiz bija vieta, kur cilvēki ieradās ārstēties un veseļoties, bet februāra sākumā notikušās zemestrīces to pārvērtušas drupās un kapenēs, raksta britu raidorganizācija BBC.

Pie slimnīcas drupām sastaptie glābšanas komandu darbinieki pastāstīja, ka zemestrīces brīdī ēkā bijuši apmēram 300 cilvēki – personāls, pacienti, apmeklētāji. Glābēji nevarēja pateikt, cik daudzi no šiem cilvēkiem izdzīvoja. Sabiedrībā pieaug dusmas, vēl jo vairāk tādēļ, ka daudzi redzējuši ēkas novērtējuma ziņojumu no Turcijas Veselības ministrijas mājaslapas. Tajā norādīts, ka Iskenderunas slimnīca atzīta par nedrošu zemestrīces gadījumā. Novērtējums sagatavots 2012.gadā. Nav zināms, vai kopš tā laika ir veikti kādi uzlabojumi, un, ja ir veikti – tad kādi.

Kādas vietējās iedzīvotājas, Alikanas Kenaras (Alican Kenar), vecmāmiņa un brālis atradās slimnīcā, kad tā sabruka. Vecmāmiņas mirstīgās atliekas tika atrastas tikai 14.februāra rītā, vairāk nekā nedēļu pēc katastrofas. Kenara BBC sacīja:

«Tas viss ir kādas personas vai personu vaina, un, protams, valdības, vaina. Tas ir acīmredzami, visi to redz. Tas nav liktenis, tā ir nolaidība.»

Daudzas ģimenes vēl gaida pie drupām, kur apkārtni pārklājuši putekļi no tehnikas darba. Cilvēki BBC stāstīja, ka paši samaksājuši par tehniku un degvielu, lai atrastu savus tuviniekus. Dažas dienas drupās strādājušas tikai brīvprātīgo komandas, nevis valsts glābšanas dienesti. Kenara norādīja, ka pirmajās dienās pēc katastrofas bija sastopami arī valdības sūtītie glābēji, tomēr to bija maz, un šiem cilvēkiem nebija nekāda aprīkojuma. Viņa sacīja: «Šajā ēkā neviens nestrādāja divas vai trīs dienas. Tā ir slikta darbu organizācija. Tas būtu bijis citādi, ja mēs būtu gatavojušies. Mums vajadzēja būt gudrākiem.»

Kamēr BBC atradās pie sagruvušās Iskenderunas slimnīcas, ieradās arī Turcijas ārkārtas dienestu centra (AFAD) pārstāvji, bet viņi tika sagaidīti ar dusmām. Kāda sieviete kliedza, ka cilvēki ir gaidījuši deviņas dienas. AFAD pārstāvji devās prom, un pēc vairākām stundām tā arī nebija atgriezušies.

Lasiet arī: Erdogans sola atjaunot zemestrīču izpostītos reģionus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas