Ziedot.lv ir atbalstījusi Ukrainas kara bēgļus ar 2,5 miljoniem eiro

Labdarības biedrība Ziedot.lv, rūpīgi atskaitoties sabiedrībai par tās uzticētajiem līdzekļiem, ziņo par sniegto palīdzību Latvijā nonākušiem Ukrainas kara bēgļiem.

Jau pirmajās nedēļās pēc Krievijas iebrukuma biedrība izveidoja Ukrainas bēgļu centru un uzsāka sabiedrības iesaistīšanu atbalsta sniegšanai. Gada laikā palīdzība ir sniegta 2 574 845,31 eiro apmērā. Visapjomīgākais atbalsts tika nodrošināts sniedzot tiešu individuālu palīdzību – izsniedzot pārtikas pakas, saimniecības preces un naudas kartes pirmo nepieciešamības preču iegādei.

Galvenie ziedojumu avoti ir Latvijas iedzīvotāji un uzņēmumi, portālā Ziedot.lv ieskaitot 1 181 754,17 eiro; tāpat –

Taipejas misija Latvijā ar vienu miljonu ASV dolāru;

EEZ/ Norvēģijas Divpusējās sadarbības fonds (150 000 eiro); AS Swedbank ziedojums (120 000 eiro); ERAB (European Bank for Reconstruction and Development, 100 000 eiro). Tika saņemti arī pārtikas, datoru un saimniecības preču ziedojumi 75 493,40 eiro vērtībā.

Ziedot.lv izveidotajā Ukrainas bēgļu centrā 19 575 cilvēkiem tika izsniegtas naudas kartes pārtikas, apģērba, higiēnas un saimniecības lietas; 3834 bēgļiem – izsniegtas pārtikas pakas; 558 bēgļiem – izsniegtas saimniecības preces (gludekļi, sildītāji, segas, spilveni, matu fēni, blenderi, veļas žāvētāji, tējkannas). 

Tāpat 2000 bēgļiem ir zsniegtas higiēnas pakas; 756 bēgļiem – apmaksāti medikamenti, izmeklējumi un ārstniecība; 713 bērniem ir sniegts atbalsts mācību līdzekļu iegādei; 667 skolēniem un jauniešiem tika izsniegti 667 portatīvie un stacionārie datori; 148 bēgļiem – izsniegti 148 mobilie tālruņi.

Savukārt 4742 bēgļiem izsniegtas mobilo operatoru SIM kartes ar bezmaksas sarunām un internetu.

20 medicīnas darbiniekiem ir izmaksāti vienreizējie pabalsti 950 eiro katram. Tika nodrošinātas 22 800 siltas zupas porcijas ukraiņu bēgļiem zupas virtuvēs.

Ikdienā palīdzību sniedz sociālais darbinieks kā mentors bēgļu saziņai ar valsts un pašvaldības iestādēm, tāpat saziņai ukraiņu valodā Ziedot.lv bēgļu centrā strādā arī mentors no Ukrainas.

Pagājušā gada nogalē Ziedot.lv uzsāka sadarbību ar Ukrainas nevalstisko organizāciju Human Rights Centre ZMINA kara noziegumu dokumentēšanā, palīdzot organizēt intervijas ar kara bēgļiem no Ukrainas.

Stiprinot ukraiņu kultūru un valodu, īstenoti dažādi integrācijas pasākumi kara bēgļiem: 155 ukraiņu bēgļu bērniem ir finansēta dalība 9 vasaras nometnēs; izdotas 4000 bilingvālās ukraiņu – latviešu valodas ābeces un 2000 bērnu pasaku grāmatas ukraiņu valodā, ka arī 2000 eksemplāri bērnu žurnāla Baltais Valis bezmaksas speciālizlaiduma Latvija (“Латвія”) ukraiņu valodā ar Ziedot.lv līdzfinansējumu.

Ir sarīkota bezmaksas izrāde pērngada 1.septembrī (Dailes teātris, З цією виставою щось не так) ukraiņu valodā; līdzfinansēts Ukraiņu nacionālā zēnu kora DUDARYK bezmaksas koncerts; nodrošināts ukraiņu īsmetrāžas komēdiju Smile, Ukrainian festivāla bezmaksas apmeklējums un 7 bezmaksas īsfilmu titrēšana latviešu valodā.

Rīkojot Silto drēbju dienas, lai iesaistītu sabiedrību apģērba ziedošanai kara bēgļiem no
Ukrainas, tika saziedotas 20 tonnu siltā apģērba. Ir organizēta Rīgas Satiksmes ziedoto 22 autobusu piepildīšana ar pilsētnieku palīdzību Ukrainai. Ziedot.lv bēgļu centra darbībā kā brīvprātīgie regulāri tiek iesaistīti paši kara bēgļi.

Atbalsts Ukrainai turpinās! Portālā Ziedot.lv ir 17 dažādas iniciatīvas Ukrainas atbalstam – skatiet tās šeit!

Tāpat Ziedot.lv, stiprinot sadarbību ar Latvijas labdarības organizācijām, piešķīra administratīvo grantu 11 organizāciju darbībai (60 000 eiro apmērā), bet ikdienā sadarbība tiek organizēta ar 52 labdarības organizācijām visā Latvijā, 43 pašvaldībām visā Latvijā un Civilās aizsardzības komisijām. Biedrība arī sadarbojas ar Civilās aizsardzības Operatīvas vadības centru Iekšlietu ministrijā.

Lasiet arī: Pērn pieckārt audzis Ziedot.lv darba apjoms, Swedbank ziedo pašai biedrībai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas