Tuvojoties Ziemassvētkiem, arvien aktuālāks kļūst jautājums – ko likt svētku galdā? Daudzi cilvēki jau savlaicīgi gatavo iepirkumu sarakstus un meklē izdevīgākos piedāvājumus, lai radītu ne tikai skaistus, bet arī maciņam draudzīgus svētkus. Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis ir sagatavojis piecas izdevīgas Ziemassvētku sāļo un saldo uzkodu receptes, kuru pagatavošana neprasīs daudz laika, taču tās izskatīsies iespaidīgi uz svētku galda.
Uzkodu vainags
Bieži uz svētku galda redzamas dažādas uzkodas, kas izkārtotas uz koka dēlīšiem vai elegantos traukos. Normunds Baranovskis iesaka ierastās sastāvdaļas – desu, tomātus, sieru, olīvas un marinētus gurķīšus – pasniegt nedaudz citādi. Tās var saspraust uz bambusa iesmiņiem un izkārtot apļa formā, radot vainagam līdzīgu kompozīciju. Uzkodu var papildināt ar rozmarīna zariņiem, piešķirot uzkodai gan aromātu, gan svinīgu noformējumu. Uzkodas pagatavošana aizņem vien aptuveni 20 minūtes, un sastāvdaļas var viegli pielāgot savai gaumei.
Ziemassvētku eglītes siera plate
Cilvēkiem, kuri labprāt pieturas pie klasiskām vērtībām un vēlas saglabāt ierasto uzkodu izvietojumu, Normunds piedāvā ideju, kā pat parastu siera plati padarīt par svētku egli. Viss, kas nepieciešams, ir piecu veidu sieri (mocarella, brī, čedara, holandes un kamambēra), vīnogas, rozmarīns un vītināta desa. Sierus un desu uz dēlīša sakārto egles formā un izdekorē ar rozmarīnu un vīnogām, radot patiesu svētku noskaņu. Šīs uzkodas pagatavošana aizņems vien 15 minūtes, taču tā noteikti papildinās svētku galdu ar radošu noformējumu.
Kokosriekstu sniegavīri
Svētku galdā lieliski iederas arī saldās uzkodas, kas īpaši iepriecinās bērnus. Kokosriekstu sniegavīru pagatavošanai ir nepieciešamas aptuveni 40 minūtes, un process var kļūt par jauku ģimenes kopābūšanas mirkli. Nepieciešamās sastāvdaļas: kokosriekstu skaidiņas, saldināts iebiezinātais piens, baltā un tumšā šokolāde, sāļie salmiņi un skābās konfekšu lentītes. Pagatavošana ir pavisam vienkārša – sajauc kokosriekstu skaidiņas ar saldinātu iebiezināto pienu un izveido astoņas mazākas un astoņas lielākas bumbiņas, kuras apviļā kokosriekstu skaidiņās. Izkausē balto šokolādi, uzliek to uz lielajām bumbiņām un tad tai virsū mazākās bumbiņas. Izkausē tumšo šokolādi un izveido sniegavīriem acis un muti. Skābo konfekšu lentītes pārgriež uz pusēm, radot šalles. Šī uzkoda astoņām personām izmaksā nedaudz virs 10 eiro, taču tā noteikti izcelsies starp citām un sagādās neviltotu prieku pašiem mazākajiem svētku baudītājiem.
Ātrais šokolādes krēma un bezē kārtojums
Vēl viena ērti pagatavojama saldā uzkoda ir ātrais šokolādes krēma un bezē kārtojums. Vienas porcijas izmaksas ir aptuveni divi eiro. Deserts tiek pildīts stikla burciņās, kas ļauj to ērti paņemt līdzi, piemēram, dodoties ciemos. Pagatavošanai nepieciešami bezē cepumi, lazdu rieksti, piena šokolāde, kakao pulveris un saldais krējums, un viss process aizņem apmēram 15 minūtes. Šokolādi izkausē ūdens peldē, bet saldo krējumu saputo vieglā putukrējumā un ar konditorejas lāpstiņu samaisa kopā ar izkausēto šokolādi un kakao pulveri. Grauzdētus lazdu riekstus sadrupina nelielos gabaliņos. Burciņās kārto desertu, veidojot slāņus no bezē cepumiem, šokolādes krēma un riekstiem. Atkarībā no burciņas tilpuma var izveidot vairākas kārtas. Līdz pasniegšanai burciņas jāuzglabā ledusskapī.
Ziemeļbrieža braunijs
Ja svētku laikā vēlaties piešķirt jau ierastajām saldajām uzkodām īpašu svētku noskaņu, tad piemērotākā ideja ir braunijs, kas vizuāli atgādina ziemeļbriežus. Šī deserta pagatavošanai nepieciešama piena šokolāde, sviests, milti, olas, brūnais cukurs, dzērvenes pūdercukurā, Pretzel cepumi un konfektes, turklāt vienas porcijas izmaksas nepārsniegs piecus eiro. Lai pagatavotu brauniju, sākumā izkausē sviestu kopā ar šokolādi, tad sajauc olas ar cukuru un pievieno tās šokolādes masai, pēc tam pieber miltus un tos iemaisa masā. Gatavo braunija masu lej cepamformā un cep sakarsētā cepeškrāsnī 180°C temperatūrā aptuveni 25 minūtes. Kad braunijs atdzisis, to pārlej ar izkausētās šokolādes un sviesta masu. Desertam ļauj atdzist vismaz 45 minūtes. Gatavo brauniju sagriež trīsstūrīšos un dekorē kā ziemeļbriežus – Pretzel cepumi kalpo kā ausis, konfektes paredzētas degunam, bet dzērvenes pūdercukurā – acīm.
Lasiet arī:
Mežģīnes un ne tikai – modīgākās ziemas tendences, lai tava svētku eglīte ir stilīga
Izteiktas prognozes, kurš šova “X Faktors” talants plūks uzvaras laurus
FOTO | 55 kilometri lampiņu virteņu un 5688 gaismas dekori – Rīga iemirdzas Ziemassvētkiem
Pielabinies, nevis nokaitini, – ko nelikt galdā Vecgada vakarā, lai nesadusmotu Uguns zirgu
FOTO | Maršruts nedēļas nogalei: Pakrojas muižā sācies ziemas festivāls