Ziņas par “sankciju subjektiem” būs publiski pieejamas UR

Saeimas preses dienests ziņo, ka parlaments ceturtdien, 5.oktobrī, otrajā – galīgajā – lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus likumā Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru.

Tie nodrošinās informācijas pieejamību par Uzņēmumu reģistrā (UR) reģistrēto tiesību subjektu vai personu tiešu un netiešu sasaisti ar personām, uz kurām attiecas starptautiskās, nacionālās vai NATO dalībvalstu sankcijas.

“Paredzētie grozījumi ir nozīmīgi ne tikai, lai nodrošinātu sankciju izpildi, bet arī, lai pasargātu tos komersantus, kas, sadarbojoties ar citiem, nezināšanas dēļ var pārkāpt aizliegumus. Jo informācija tiks nodrošināta ātrāk, jo labāk,” iepriekš paudis par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Kā likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori,

Latvijai ir juridiski saistoši vairāki desmiti atšķirīgu sankciju režīmu

pret vairāk nekā 30 valstīm, kas aptver Eiropas Savienības un Apvienoto Nāciju Organizācijas sankciju režīmus. Sankciju ievērošanas jautājumu īpaši aktuālu padara Latvijas ģeopolitiskā situācija un fakts, ka sankcijas ir noteiktas pret divām Latvijas kaimiņvalstīm – Baltkrieviju un Krieviju –, uz kurām attiecas gan finanšu, civiltiesiski un ieceļošanas, gan dažādu veidu sektorālie ierobežojumi, piemēram, tirdzniecības ierobežojumi noteiktu kategoriju precēm.

Preses dienests atgādina, ka UR ir ļoti svarīga loma Latvijas ekonomikā – tā misija ir uzkrāt informāciju sabiedrības interesēm, lai nodrošinātu drošu un uzticamu darījumu vidi Latvijā un Eiropā. Tas nodrošina uzņēmējdarbības vides caurspīdīgumu un uzticamību, pauž likumprojekta autori.

Ar likuma grozījumiem noteikts uzdevums Uzņēmumu reģistram veikt tiesību aktu, lēmumu, citu dokumentu un institūciju sniegtās informācijas analīzi par piemērotajām starptautiskajām, nacionālajām un NATO sankcijām kopsakarā ar Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros iekļauto informāciju. Paredzēts, ka Uzņēmumu reģistrs secinās noteikto sankciju attiecināšanu uz tiesību subjektiem, kas reģistrēti Uzņēmumu reģistrā, un nodrošinās šo ziņu publisku pieejamību.

Lasiet arī: VID sācis 201 kriminālprocesu par sankciju pret Krieviju un Baltkrieviju pārkāpšanu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas