Ziņots par pirmajiem trim bojāgājušajiem hutiešu uzbrukumā Sarkanās jūras tirdzniecības kuģim

Trešdien, 6.martā, hutiešu raķešu uzbrukumā gāja bojā trīs jūrnieki uz Grieķijai piederoša, ar Barbadosas karogu kuģojoša tirdzniecības kuģa “True Confidence”, paziņoja ASV Centrālā pavēlniecība (CENTCOM), ziņojot par pirmajiem bojāgājušajiem, kopš Irānas atbalstītais Jemenas grupējums sāka uzbrukumus kuģiem vienā no pasaules noslogotākajiem tirdzniecības ceļiem Sarkanajā jūrā, ziņo Reuters.

Hutieši uzņēmās atbildību par uzbrukumu, kas aizdedzināja kuģi aptuveni 50 jūras jūdzes no Jemenas Adenas ostas piekrastes.

Reaģējot uz hutiešu apgalvojumu, vietnē “X” Lielbritānijas vēstniecība rakstīja: “Ir gājuši bojā vismaz divi nevainīgi jūrnieki. Šīs ir skumjās, bet nenovēršamās sekas tam, ka hutieši neapdomīgi uz starptautiskajiem kuģiem raida raķetes. Viņi ir jāaptur.”

Hutieši kopš novembra ir uzbrukuši kuģiem Sarkanajā jūrā, kas, viņuprāt, ir solidarizēšanās ar palestīniešiem kara laikā Gazā.

CENTCOM paziņoja, ka hutiešu triecienā ievainoti arī vismaz četri apkalpes locekļi

un kuģim nodarīti “ievērojami bojājumi”. Kāds kuģniecības avots paziņoja, ka pēc uzbrukuma četri jūrnieki ir smagi apdeguši un trīs pazuduši bez vēsts, kā arī ūdenī netālu no kuģa redzēta glābšanas laiva.

Kuģa “True Confidence” Grieķijas operatori ziņoja, ka kuģis dreifē un deg, nesniedzot sīkāku informāciju par 20 apkalpes locekļu un trīs bruņoto apsargu, tostarp personu no Filipīnām, Vjetnamas, Šrilankas, Indijas un Nepālas, statusu.

Filipīnu migrantu nodarbinātības ministrija ceturtdien identificēja divus upurus kā filipīniešu jūrniekus, vienlaikus mudinot pielikt diplomātiskas pūles, lai mazinātu spriedzi un novērstu konflikta Tuvajos Austrumos cēloņus.

Starptautiskās Transporta darbinieku federācijas (ITF), ievērojamas jūrnieku arodbiedrības, ģenerālsekretārs Stīvens Kotons (Stephen Cotton) aicināja nekavējoties rīkoties, lai aizsargātu organizācijas biedrus, paužot bažas par pieaugošajiem riskiem, ar kuriem saskaras jūrnieki Adenas līcī un Sarkanajā jūrā.

Pirms četrām dienām Apvienotajai Karalistei piederošais beramkravu transportkuģis “Rubymar” kļuva par pirmo kuģi, kas nogrima hutiešu raķešu uzbrukuma rezultātā pēc tam, kad tas divas nedēļas peldēja ar nopietniem bojājumiem. Visi apkalpes locekļi no kuģa tika veiksmīgi evakuēti.

Lai gan kaujinieki ir paziņojuši, ka uzbruks kuģiem, kas ir saistīti ar Apvienoto Karalisti, ASV un Izraēlu, “True Confidence”, kas pieder Libērijā reģistrētam uzņēmumam un ko apsaimnieko Grieķijā reģistrēts uzņēmums, abi uzņēmumi kopīgā paziņojumā norādīja, ka kuģim nav nekāda sakara ar ASV.

Lasiet arī: Trampa sāncense Heilija gatavojas izbeigt kamapaņu, paverot ceļu Trampa un Baidena atkārtotai cīņai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas