Zivju ražotāju eksports draud krasi sarukt Polijas šoferu boikota dēļ

Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Jānis Endele mediju paziņojumā vēsta, ka pārtikas nozarē ir radušies krīzes draudi un ražotāji “sagaida aktīvu Ārlietu un Ekonomikas ministrijas rīcību, lai novērstu dramatisku eksporta un nodokļu ieņēmumu kritumu”.

Viņa ieskatā krīzes cēlonios ir Polijas autopārvadātāju uzsāktā Ukrainas ekonomikas blokāde. Tā radījusi ārkārtas situāciju Latvijas pārtikas nozarē, tostarp zivju pārstrādes uzņēmumu eksporta apjoms samazināsies vismaz par 10 miljoniem eiro. Tāpēc zivrūpniecības nozares pārstāvji aicina Latvijas atbildīgās institūcijas nekavējoties iesaistīties situācijas risināšanā,

uzsākot sarunas ar Polijas atbildīgajiem dienestiem

un novēršot tālāku kaitējumu Latvijai tik nozīmīgai tautsaimniecības nozarei.

Endele skaidro: “Situācija tiešām ir ārkārtēja. Latvijas uzņēmumiem, kuri neskatoties uz karu, aktīvi turpināja sadarboties ar Ukrainu, viss bizness draud pilnībā apstāties. Polijas autopārvadātāju aktivitātes pie Ukrainas un Polijas robežas

līdzinās visas Ukrainas ekonomiskai blokādei,

savukārt Latvijas atbildīgo institūciju pārstāvji pagaidām par to neizrāda nekādu interesi”.

Viņš turpina: “Uz radušos situāciju vēršam gan Ekonomikas, gan Ārlietu ministrijas uzmanību un sagaidām, ka abas ministrijas aktīvi iesaistīsies ārkārtas situācijas novēršanā. Nepieciešama rīcība, vēršoties gan pie Polijas, gan Eiropas Savienības atbildīgajiem dienestiem un institūcijām. Labprāt saņemtu informāciju, kas jau šobrīd tiek darīts un kādi pirmie soļi ir sperti, lai novērstu sagaidāmo Latvijas pārtikas eksporta un līdz ar to arī plānoto nodokļu ieņēmumu kritumu.”

Relīzē tiek norādīts, ka Latvijas Zivrūpnieku asociācija apvieno 13 vadošos zivju pārstrādes uzņēmumus, kuru kopējais pārdošanas apjoms 2022.gadā pārsniedza 222 miljonus eiro. Tostarp vairāk kā 85% no šī apjoma veidoja produkcijas eksports.

Lasiet arī: Latvija gada deviņos mēnešos starp 14 ES valstīm ar eksporta kritumu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas