Zviedrija norāda, ka kļuvusi par Krievijas dezinformācijas mērķi

Zviedrijas civilās aizsardzības ministrs paziņojis, ka Zviedrija ir Krievijas aģentu dezinformācijas kampaņas mērķis, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Zviedrijas civilās aizsardzības ministrs Karls Oskars Bolīns norādījis, ka dezinformācijas kampaņas mērķis ir sabojāt NATO kandidātvalsts tēlu, liekot noprast, ka valdība atbalsta Korāna dedzināšanu. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Zviedrijas pieteikums NATO liek pievērsta tai vairāk uzmanības, un demostrācijas, kurās protestētāji dedzinājuši Korānu, sadusmojušas musulmaņus visā pasaulē.

Bolīns žurnālistiem sacīja: “Zviedrija ir valsts un valstij līdzīgu aģentu dezinformācijas kampaņas mērķis, ar nolūku kaitēt Zviedrijas interesēm un Zviedrijas pilsoņiem. Mēs redzam, kā Krievijas ietekmes aģenti izplata nepatiesus apgalvojumus, piemēram, ka aiz svētās grāmatas apgānīšanas stāv Zviedrijas valdība.” Viņš piebilda, ka šādi apgalvojumi ir absolūti melīgi, un

Krievijas aģenti mēģina šķelt cilvēkus un vājināt Zviedrijas starptautiskās pozīcijas.

Krievijas vēstniecība Zviedrijā nav sniegusi komentārus par ministra izteikumiem.

Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons (Ulf Kristersson) par situāciju sacījis, ka vēlas pielabot ierasti pārprastu uzskatu: “Zviedrijas valsts nedod atļauju dedzināt Korāna eksemplārus. Policija izsniedz atļaujas rīkot organizētus mītiņus, un tās ir tiesības, kas ierakstītas Zviedrijas konstitūcijā.” Viņš piebilda, ka Zviedrijā nav grāmatu dedzināšanas tradīciju, un norādīja, ka valsts garantē izteiksmes brīvību, bet tas nenozīmē, ka tā atbalsta jebkādus politiskos vēstījumus.

Zviedrijas Psiholoģiskās aizsardzības aģentūras pārstāvis Mīkaels Ostlunds (Mikael Ostlund) sacīja, ka Krievija izmanto Korāna dedzināšanu kā savas propagandas popularizēšanas iespēju, un tās mērķis ir apgrūtināt Zviedrijas pievienošanos NATO.

Šovasar Zviedrijā un Dānijā vairākkārt dedzināti Korāna eksemplāri, un tas izraisījis dusmas islāma sekotājos.

Zviedrija norādījusi, ka neatbalsta Korāna dedzināšanu, bet nevar to arī liegt, jo likums sargā runas un izteiksmes brīvību.

Turcija, kas joprojām nav akceptējusi Zviedrijas pieteikumu dalībai NATO, nosodījusi protestus un aicinājusi skandināvus sodīt demonstrāciju dalībniekus.

Zviedrijas drošības dienests SAPO 26.jūlijā brīdinājis, ka Zviedrijas drošības situācija ir pasliktinājusies: “Zviedrijas tēls ir mainījies. No valsts, kas tika uzskatīta par tolerantu, mēs esam kļuvuši par pret islāmu noskaņotu valsti – tā mūs tagad redz… Galvenokārt islāmticīgās valstis.”

Lasiet arī: VIDEO| Skandināvijā dedzina Korānu; islāma valstis protestē

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas