Zviedrija pārtrauc “Nord Stream” sabotāžas izmeklēšanu

Zviedrija izbeidz izmeklēšanu par sprādzieniem, kas sabojāja “Nord Stream” cauruļvadus, pēc tam, kad secināja, ka šī lieta nav valsts tiesu jurisdikcijā, jo nekas neliecina par Zviedrijas vai Zviedrijas pilsoņu saistību ar uzbrukumu, kas notika “starptautiskajos ūdeņos”, trešdien, 7.februārī, valsts prokuroram Matsam Jungkvistam (Mats Ljungqvist) paziņojot, ka pēc “sistemātiskas un rūpīgas” izmeklēšanas amatpersonas ir secinājušas, ka izmeklēšana ir jāpārtrauc, Politico.

Jungkvists piebildis, ka Vācija turpina izmeklēšanu un Zviedrija nodevusi savus pierādījumus, taču starptautiskās juridiskās sadarbības konfidencialitātes dēļ nevar komentēt abu pušu atklātās detaļas.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs trešdien paziņojis, ka Krievija sekos līdzi tam, kā Vācija rīkosies, veicot “Nord Stream” sprādzienu izmeklēšanu, norādot, ka Vācija ir cietusi zaudējumus “teroristu uzbrukuma” dēļ.

Berlīne, Stokholma un Kopenhāgena kopīgi izmeklēja sprādzienus, kas 2022.gada septembrī bojāja “Nord Stream 1” un “Nord Stream 2” cauruļvadu posmus, kas savieno Krievijas Sibīrijas gāzes atradnes ar Vāciju.

Sprādzieni joprojām ir miglā tīti, un izmeklētājiem vēl nav izdevies noskaidrot vainīgo.

Zviedrija un Dānija ir klasificējušas “Nord Stream” cauruļvada sprādzienus kā tīšu sabotāžu, konstatējot sprāgstvielu pēdas. Tikmēr Vācijas izmeklētāji sprāgstvielas saista ar laivu, kura tās transportējusi.

Incidents ir veicinājis teorijas par atbildīgo, vairumam valstu vainojot Krieviju.

Nesniedzot nekādus pierādījumus, Maskava apgalvojot, ka atbildīgā ir Apvienotā Karaliste, Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrijai šo apgalvojumu noraidot, kā “izdomātu”.

Plašsaziņas līdzekļos, tostarp laikrakstā “New York Times” un Vācijas publikācijās, izskanējusi informācija, ka “Nord Stream” sprādzienos varētu būt iesaistīts kāds proukrainisks grupējums.

Jūnijā intervijā Politico mātesuzņēmumam “Axel Springer” Ukrainas prezidents Zelenskis noliedza atbildību, apgalvojot, ka Ukraina neko tādu nav darījusi. “Es esmu prezidents, es dodu attiecīgus rīkojumus.  Es nekad tā nerīkotos,” viņš sacīja.

Lasiet arī: Mediji: Krievijas flotes kuģi atradušies pie Nord Stream sprādziena vietas

Lasiet arī: Ukraina noliedz iesaisti Nord Stream sabotāžā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas