Mediji: Krievijas flotes kuģi atradušies pie Nord Stream sprādziena vietas

Jauna informācija liecina, ka netālu no vietas, kur tika sabojāti Nord Stream gāzes vadi, atradušies Krievijas flotes kuģi, kuru aprīkojums ļauj veikt zemūdens operācijas, raksta britu raidorganizācija BBC.

Kuģu atrašanās vieta noteikta, izmantojot datus no pārtvertas krievu kara flotes saziņas. Pērn septembrī zemūdens sprādzieni sabojāja divus Nord Stream gāzes vadus, kas tika uzbūvēti, lai nogādātu gāzi no Krievijas Eiropā. Konkrēts sprādzienu iemesls nav zināms, bet uzreiz pēc tiem atsevišķas rietumvalstis vainoja Krieviju, savukārt Maskava norādīja, ka sabotāžu organizējuši rietumi, tostarp arī Lielbritānija.

Gada sākumā parādījās informācija, ka varētu būt iesaistīti Ukrainas pilsoņi, tomēr nekas neliecina par Ukrainas valdības iesaisti. Joprojām turpinās izmeklēšana, un tajā iesaistītās valstis šobrīd nonākušas pie secinājuma, ka sprādzienus izraisījusi sabotāža un tie nebija nejaušība vai tehniska kļūme.

Tagad jaunākais raidījums sērijā Putin’s Shadow War piedāvā pavedienus, kas norāda Krievijas virzienā. Aprīlī Dānijas DR, Norvēģijas NRK, Zviedrijas SVT un Somijas Yle kopīgi veidotajā dokumentālajā raidījumā izskanēja informācija, ka Krievija kartē vēja parkus Ziemeļjūrā, arī pie Lielbritānijas krastiem. Jaunākā sērija runā par aizdomīgu kuģu kustību pirms Nord Stream sprādzieniem.

Tiek uzskatīts, ka pirms sprādzieniem

gāzes vadu tuvumā atradies izpētes kuģis Sibiryakov, velkonis SB-123 un vēl kāds kuģis no Krievijas kara flotes,

kura nosaukumu medijiem nav izdevies noskaidrot. Tie visi bija tā sauktie “spoku kuģi”, kas pārvietojās ar izslēgtiem raidītājiem. Mediji norāda, ka atklāt kuģu kustību palīdzēja pārtverti ziņojumi, ko kuģi starp 2022.gada jūniju un septembri sūtījuši bāzēm.

Kuģu kustībai sekojis atvaļināts Britu flotes izlūkošanas virsnieks. Bijušais izlūkošanas eksperts, kurš vēlējies saglabāt anonimitāti, norādījis, ka lietoja atvērto datu informāciju un radio saziņu, lai veiktu izpēti. Krievu kuģi vairākkārt esot atradušies sprādziena vietas tuvumā dažas stundas, un vienā no gadījumiem pat visu dienu.

Pētnieciskais kuģis Sibiryakov var veikt zemūdens novērošanu un kartēšanu, un arī palaist nelielu zemūdens transportlīdzekli. Atvaļinātais virsnieks norādīja, ka jūnijā krievu pētnieciskais kuģis veica neierastu kustību ap Nord Stream gāzes vadiem un pārgāja uz noslepenotu saziņu. Neidentificētais kuģis savukārt konkrētajā apkārtnē bijis nedēļu pirms Sibiryakov. Velkonis SB-123 Nord Stream tuvumā ieradās piecas dienas pirms sprādziena. Dati par radio saziņu liecina, ka velkonis tur uzkavējies visu vakaru un nakti, un tikai tad devies atpakaļ uz Krieviju.

Velkonis var tikt izmantots, lai palīdzētu zemūdeņu darbam, un arī tas spēj veikt operācijas zem ūdens.

Aprīļa beigās atklātībā nonāca informācija, ka Dānijas armija ir uzņēmusi 26 fotogrāfijas, kurās redzams vēl kāds Krievijas kuģis, kas spēj veikt zemūdens operācijas. Dānijas mediji informējuši, ka zemūdeņu glābšanas kuģis SS-750 nofotgrafēts netālu gāzes vada četras dienas pirms sprādziena.

Dokumentālais raidījums nesniedz galīgos secinājumus par Krievijas iespējamo iesaisti, tomēr liek uzdot jautājumus par Krievijas darbību nozīmi. Maskava savukārt noliedz jebkādu saistību ar sprādzieniem.

Lasiet arī: Sabotāžās Ziemeļjūrā iesaistīti Krievijas kuģi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas