Mediķi nestreikos, jo ministrs sola nākamgad palielināt atalgojumu

Trešdien, 18.oktobrī, veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padomes sēdē ziņoja, ka nākamgad nozares darbinieku atalgojuma palielinājumam un izglītībai tiek plānots novirzīt papildus 76 miljonus eiro.

Kā vēsta Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders, tas ļaus vidējo darba samaksu (tarifā) ārstiem palielināt par 221 eiro, aprūpes personālam – par 85 eiro, atbalsta personālam – par 60 eiro. Pārējiem ārstniecības iestāžu darbiniekiem plānots darba samaksas palielinājums 40 eiro apmērā.

Atbilstoši valsts budžeta apstiprināšanas plānam, tā likumprojekts, kas noteiktu nozares darbinieku atalgojuma palielinājumu, 1.novembrī ir jāapstiprina Ministru kabinetā un pēc tam Saeimā.

“Šobrīd ārstniecības personu atalgojumu nevaram palielināt tādā apmērā, kas pilnībā apmierinātu nozari, tomēr, pārrunājot šo jautājumu ar Latvijas Māsu asociāciju un Latvijas Jauno ārstu asociāciju, esam vienisprātis, ka tas ir nozīmīgs pieaugums un dod ārstniecības
personālam stabilitāti. Jāuzsver, ka

papildu finansējums kritiski nepieciešams arī citām jomām

– veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai, tarifu pārskatīšanai un kompensējamo medikamentu apmaksai, tādēļ visas vajadzības ir jāsalāgo. Esmu gandarīts par konstruktīvo dialogu ar nozares organizācijām,” sacīja ministrs.

Savukārt LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris atzina, ka Veselības ministrijas piedāvājums nozares darbinieku atalgojuma palielināšanai ir pieņemams kompromiss. Arī kopējais nozares budžeta palielinājums novērsīs situācijas pasliktināšanos veselības aprūpes pieejamībā, dodot iespēju perspektīvā domāt par nozares attīstību, nevis tikai izdzīvošanu.

Lasiet arī: Veselības ministrs rēķinās, ka “stradiņi” zaudēs daļu ES naudas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas