Joslas un ceļa samitā Putins slavē “dārgo draugu” Sji, iepazīstina ar Krievijas Ziemeļu jūras ceļu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins savas vizītes laikā Ķīnā, kas ir viņa otrais zināmais ceļojums ārpus bijušās Padomju Savienības kopš Ukrainas kara, trešdien, 18.oktobrī, uzslavēja Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina iniciatīvu Josla un ceļš (BRI) un aicināja globāli investēt Ziemeļu jūras ceļā, lai veicinātu tirdzniecību starp austrumiem un rietumiem, ziņo Reuters.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija goda viesis samitā, kurā piedalījās vairāk nekā 130 valstu vadītāji un amatpersonas. Samits sākās ar atklāšanas ceremoniju Pekinas Lielajā Tautas namā, kur prezidents Sji un prezidents Putins ieradās kopīgi, ejot plecu pie pleca, raksta britu medijs BBC.

Vladimirs Putins Ķīnas prezidentu nosauca par savu “dārgo draugu”

un atzinīgi novērtēja BRI, kas veicinot globālo vienotību.

Putins uzsvēra, ka Krievijai un Ķīnai, tāpat kā lielākajai daļai citu valstu, ir kopīga vēlme pēc vienlīdzīgas un abpusēji izdevīgas sadarbības, kuras mērķis ir ilgtspējīgs, un ilgtermiņa ekonomiskais progress un sociālā labklājība, vienlaikus respektējot civilizāciju daudzveidību, un katras valsts tiesības izvēlēties savu attīstības modeli.

Prezidents Putins uzsvēra BRI saderību ar Krieviju, kas, pēc viņa teiktā, attīsta transporta infrastruktūru, lai šķērsotu pasaules lielāko valsti, īpašo Ziemeļu jūras ceļu, kas ved no Murmanskas pie Krievijas robežas ar Norvēģiju uz austrumiem līdz Beringa šaurumam pie Aļaskas.

Viņš aicināja ieinteresētās valstis piedalīties Ziemeļu jūras ceļa attīstībā,

piedāvājot palīdzību ar ledlaužu navigācijas, sakaru un apgādes pakalpojumiem, lai nodrošinātu drošu tranzītu un partneri izmantotu tranzīta potenciālu.

Kā vēsta Reuters liecinieks, daži Eiropas delegāti, tostarp bijušais Francijas premjerministrs Žans Pjērs Rafarēns (Jean-Pierre Raffarin), Putina runas laikā pameta zāli.

BRI samitā piedalījās dalībnieki galvenokārt no Āfrikas, Dienvidaustrumāzijas un Dienvidamerikas, kā arī Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns (Viktor Orban) un Afganistānas Talibana valdības pārstāvji.

Lasiet arī: Ķīna aicina uz pamieru Izraēlā, pirms tikšanās ar Putinu Josla un ceļš forumā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas