Krievija paziņo par izstāšanos no “labības darījuma”

Krievija izstājas no starptautiskās vienošanās, kas ļauj veikt labības eksportu no Ukrainas pa Melno jūru, pirmdien pavēstīja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Vairākkārt pagarinātās vienošanās termiņš beidzas pirmdien, 17.jūlijā.

“Labības darījuma” norunas faktiski ir pārtrauktas, tas ir apturēts, paziņoja Peskovs.

Tiesa gan, viņš piebilda, ka “Krievija bez kavēšanās atgriezīsies “labības darījumā”, tiklīdz būs izpildītas to skarošās norunas”.

Krievija pirmdien, 17.jūlijā informējusi Turciju un Ukrainu, kā arī ANO Sekretariātu par iebildumiem pret “labības darījuma” pagarināšanu, Krievijas propagandas medijam RIA Novosti, pavēstīja Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova.

Ukraina un Krievija ar Turcijas starpniecību pagājušā gada 22.jūlijā parakstīja vienošanos ar ANO par Ukrainas lauksaimniecības preču eksporta atsākšanu Melnajā jūrā, kas bija pārtraukta, Krievijai 24.februārī uzsākot atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

Vienošanās ir ļāvusi Ukrainai nosūtīt vairāk nekā 32 miljonus tonnu graudu garām Krievijas karakuģiem Melnajā jūrā.

Liela daļa no šiem graudiem nonākusi jaunattīstības valstīs Āfrikā, Tuvajos Austrumos un citur. Ja eksports atkal tiktu bloķēts, pārtikas cenas varētu pieaugt vēl vairāk.

Atbilstoši mediju ziņām Eiropas Savienība izskata jautājumu par piekāpšanos Krievijas bankai “labības darījuma” dēļ. Runa ir par sankcijām pakļautās bankas “Rosseļhozbank” meitas uzņēmuma izveidi, lai atjaunotu tās saites ar SWIFT, vēsta Ukrainas tīmekļa medijs “Ukrainska pravda”.

Tikmēr Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pirmdien pauda pārliecību, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins joprojām vēlas pagarināt starptautisko “labības darījumu”, kas garantē Ukrainas labības eksportu pa Melno jūru.

“Es uzskatu, ka Krievijas prezidents Putins vēlas šī humānā tilta darba turpināšanu, par spīti [Krievijas] šodienas paziņojumam,” žurnālistiem Stambulā sacīja Erdogans izsakoties par Melnās jūras “labības koridora” vienošanos.

Kā sacīja Erdogans, viņam ar Putinu būs sarunas vēl pirms augustā gaidāmās Krievijas līdera vizītes Turcijā.

Vienošanās par “labības darījuma” pagarināšanu “bez pārtraukumiem” var tikt panākta vēl pirms Putina augusta vizītes, sacīja Erdogans, piebilstot, ka sarunas šī mērķa labā jau notiek.

Lasiet arī: FOTO| Krievu karavīru ģimenes saņēmušas anonīmas nosodījuma zīmītes

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas