Ukrainas bēgļu latviešu valodas apmācībai valdība piešķir 4 miljonus eiro

Kultūras minitrija ziņo, ka valdība otrdien, 18. aprīlī, lēma pārdalīt “finansējumu, kas nepārsniedz 4 029 836 eiro”, lai nodrošinātu latviešu valodas apmācību Ukrainas civiliedzīvotājiem. To administrēs Sabiedrības integrācijas fonds (SIF).

Latvijā 2023. gada laikā tiek plānots uzņemt 40 000 bēgļu gaitās devušos Ukrainas civiliedzīvotāju. No viņiem 65% jeb 26 000 būs pieaugušie. Ukrainas civiliedzīvotāji Latvijā vēlas aizvien vairāk iesaistīties nodarbinātībā. Lai nodrošinātu viņiem lielākas iespējas strādāt, kā arī “tiktu veicināta personu sociālekonomiskā iekļaušanās Latvijas sabiedrībā”, ir nepieciešamas latviešu valodas zināšanas.

Programmas mērķis ir veicināt latviešu valodas lietojumu Ukrainas civiliedzīvotāju vidū, nodrošinot bezmaksas latviešu valodas mācības – sākot no A1 valodas prasmes līmeņa un atbilstoši sākotnējam valodas prasmes līmenim, pieaugušajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem. Tai skaitā – arī nepilngadīgajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem ar iegūtu vidējo izglītību.

apmācībai jābūt pieejamai visos Latvijas reģionos un neatkarīgi no personas uzturēšanās ilguma Latvijā.

Valsts budžeta finansēto programmu Latviešu valodas mācības Ukrainas civiliedzīvotājiem SIF īsteno jau kopš 2022. gada. Pērn programmas konkursa rezultātā tika noslēgts 31 līgums ar organizācijām, kas nodrošināja latviešu valodas mācības visos Latvijas reģionos. Latviešu valodas mācības kopā apmeklēja 3 507 personas (sekmīgi apguvušas A1 valodas prasmes līmeni ir 2 249 personas, A2 līmeni – 350 personas).

Ņemot vērā esošo ģeopolitisko situāciju Eiropā, īpaši – kara turpināšanos, aukstu laikapstākļu iestāšanos, enerģētikas resursu cenu kāpumu, kā arī Krievijas karadarbības izraisītus būtiskus civilās infrastruktūras bojājumus Ukrainā – var prognozēt, ka iedzīvotāji turpinās pamest Ukrainas teritoriju un meklēs patvērumu citās valstīs, tajā skaitā Latvijā.

Tāpat, pastāvot minētajiem apstākļiem, nav pamata pieņemt, ka liela daļa Ukrainas civiliedzīvotāju, kas šobrīd apmetušies Latvijā, tuvākajā laikā varēs atgriezties Ukrainā.

Lasiet arī: Ziedot.lv ir atbalstījusi Ukrainas kara bēgļus ar 2,5 miljoniem eiro

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas