ES nosoda Putinu par «bīstamas spēles» uzsākšanu, tikmēr Krievijas iedzīvotāji ar steigu izpērk aviobiļetes

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir sarīkojušas diskusijas par to, kā reaģēt uz jaunākajiem notikumiem saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, un brīdinājušas Maskavu, ka no ES puses sekos attiecīga atbilde, informē medijs The Guardian.

Eiropas Komisijas pārstāvis Pīters Stano (Peter Stano) paziņoja, ka Vladimirs Putins esot uzsācis ļoti bīstamu kodolriska azartspēli un «izmanto kodolelementu kā daļu no sava terora arsenāla, un tas ir nepieņemami.»

Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels (Charles Michel), trešdien, 21.septembrī, apliecināja, ka Eiropas Savienības atbalsts Ukrainai ir tikpat spēcīgs kā iepriekš. Savā Twitter kontā viņš rakstīja:

«Šajā karā ir tikai viens agresors un tā ir Krievija, un tikai viens agresora upuris–Ukraina.»

Savukārt Austrālijas ārlietu ministrs Penijs Vongs (Penny Wong) nosodīja Putina draudus un pieprasīja, lai Putins izbeidz īstenot šo «amorālo karu» Ukrainā.

Arī vairāku citu valstu līderi nosodīja Putina rīcību. Lielbritānijas ārlietu ministre Džiliana Kīgana (Gillian Keegan) Krievijas prezidenta draudus raksturoja kā «stindzinošus», bet tajā pat laikā nodēvēja tos par kārtējiem Putina meliem.

Čehijas premjerministrs sacīja, ka  mobilizācijas paziņojums ir mēģinājums eskalēt jau tā saspringušo situāciju, kas pierāda, ka vienīgais agresors šeit esot Krievija.

Tikai dažas stundas pēc Putina runas trešdien, 21.septembrī, Krievijas karaspēks izšāva vairākas tāla darbības rādiusa raķetes uz Ukrainas pilsētu Harkivu. Vismaz viena raķete trāpīja daudzstāvu dzīvojamai ēkai un izsita dzīvokļu logus.

Savukārt Krievijas Valsts domes bijušais deputāts Sergejs Markovs pavēstīja BCC radio, ka viņš saprotot Putinu un «esot pilnīgi skaidrs, ka Krievija neīsteno karu Ukrainā un tai nav iemesla pielietot kodolieročus.»

Viņš apsūdzēja ASV prezidentu Džo Baidenu (Joe Biden) un Lielbritānijas premjerministri Lizu Trasu (Liz Truss) situācijas eskalācijā un Putina «trakā rīcība» esot tikai izrietošās sekas.

Tikmēr krievijā Pēc paziņojuma par mobilizāciju dažu stundu laikā tika izpirktas gandrīz visas aviobiļetes.

Krievijas iedzīvotāji kā galamērķi izvēlējās Gruziju, Turciju un Armēniju, neskatoties uz Krievijas Valsts domes pārstāvja Andreja Kartapalova paziņojumu.

Kartapalovs mierināja tos, kuri iedalās mobilizācijas kategorijā, ka viņi «var droši doties komandējumos uz Krasnodaru vai Omsku, bet nav ieteicams doties uz Turcijas kūrortiem. Atpūšaties Krimā vai Krasnodarā.»

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas