Luiziāna kļūst par pirmo ASV štatu, kurš pieprasa skolās izvietot plakātus ar desmit baušļiem

Luiziānas štats ir kļuvis par pirmo ASV štatu, kas noteicis, ka katrā valsts skolas klasē, līdz pat universitātei, ir jāizvieto plakāts ar desmit baušļiem, republikāņu atbalstītajam likumam, kuru trešdien, 19.jūnijā, parakstīja gubernators Džefs Landrijs (Jeff Landry), raksturojot baušļus kā “mūsu valsts un nacionālās valdības fundamentālos dokumentus”, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Paredzams, ka pilsonisko tiesību aizstāvju grupas apstrīdēs Luiziānas jauno likumu, atsaucoties uz bažām, ka tas pārkāpj Pirmā grozījuma klauzulu, kas aizliedz valdībai noteikt reliģiju un garantē reliģijas brīvību.

Likums nosaka, ka svētajam tekstam uz plakāta, kura izmēram jābūt 28cm x 35,5cm, jābūt rakstītam ar “lieliem, viegli salasāmiem burtiem”, un ka baušļi jābūt plakāta “centrālajam elementam”.

Turklāt tas jāizvieto blakus četru punktu “konteksta paziņojumam”, kurā aprakstīts, ka baušļi “gandrīz trīs gadsimtus bija nozīmīga amerikāņu sabiedriskās izglītības sastāvdaļa”.

Plakāti līdz 2025.gadam ir jāizvieto visās skolās, kas saņem valsts finansējumu, taču valsts finansējums pašu plakātu izmaksu segšanai netiek piedāvāts.

Līdzīgus likumus nesen ierosināja arī citi republikāņu vadītie štati, tostarp Teksasa, Oklahoma un Jūta.

Juridiskās cīņas par desmit baušļu izlikšanu sabiedriskās ēkās, tostarp skolās, ir bijušas biežas. ASV Augstākā tiesa 1980.gadā nolēma noraidīt Kentuki likumu, kas paredzēja to izvietošanu skolās, norādot, ka šādai prasībai nav laicīga likumdošanas mērķa un tā ir galvenokārt reliģiska.

Lasiet arī: Ungārija ES prezidentūras laikā sola “padarīt Eiropu atkal varenu”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas