Ungārija ES prezidentūras laikā sola “padarīt Eiropu atkal varenu”

Ungārija nākusi klajā ar tās gaidāmās sešu mēnešu Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidentūras saukli – “Make Europe Great Again” jeb “Padarīt Eiropu atkal varenu”, šim sauklim atsaucoties uz bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa (Donald Trump) 2016.gada kampaņas saukli “Make America Great Again” jeb “Padarīt Ameriku atkal varenu”, trešdien, 18.jūnijā, vēsta “Politico”.

Tramps plāno atgriezties Baltajā namā vēlēšanās, kas notiks Ungārijas prezidentūras laikā, kad tās diplomāti vadīs svarīgas sanāksmes un ietekmēs ES darba kārtību.

“Tā ir atsauce uz aktīvu prezidentūru,” sacīja Ungārijas ES lietu ministrs Janošs Boka (János Bóka). “Patiesībā tajā ir paustas cerības, ka kopā mums jābūt stiprākiem, nekā atsevišķi, taču kopā sanākot, mums būtu jāļauj palikt tādiem, kādi esam.

Tas arī atspoguļo ideju, ka Eiropa spēj kļūt par neatkarīgu globālu dalībnieku mūsu mainīgajā pasaulē.”

Janošs Boka preses konferencē atbildēja žurnālistiem uz jautājumu par jaunā saukļa atsauci uz Trampu, norādot, ka tas neradot nekādu “deja vu” sajūtu. Viņš izteicies, ka nav pārliecināts, vai Donalds Tramps vispār kādreiz bija iecerējis padarīt Eiropu atkal varenu.

Prezidentūras logotips būs Rubika kubs, kas, Bokas vārdiem, raksturojot “ungāru ģenialitātes būtību”.

Ungārijas ministrs izklāstīja plānus ES prezidentūras laikā pievērsties konkurētspējīga lauksaimniecības darījuma ieviešanai, kura centrā būtu lauksaimnieki, un ārējo robežu aizsardzības uzlabošanai, lai pārvaldītu migrācijas pamatcēloņus un uzlabotu atgriešanas politiku.

Vienlaikus viņš sacīja, ka tiks aktīvi strādāts pie ES paplašināšanās progresa veicināšanas, un “mēs vēlamies panākt būtiskus rezultātus attiecībā uz Moldovu, Gruziju un Ukrainu”.

Pastāv bažas, ka Budapešta vēlas izjaukt vai kavēt Kijivas kandidatūru, ņemot vērā, ka Orbāns ir atklāti centies graut attiecības ar Ukrainu un centies veidot ciešākas saites ar Maskavu.

No ES Padomes rotējošās prezidentvalsts tiek sagaidīts, ka tā būs neitrāls starpnieks un atmetīs savas nacionālās intereses, lai nodrošinātu tiesību aktu pieņemšanu. Tomēr Eiropas politiķi bažījas, ka Budapešta varētu izmantot šo svarīgo stāvokli savā labā, vienlaikus mēģinot panākt radikālas izmaiņas svarīgākajās politikas jomās.

Lasiet arī: ES Ungārijai piemēro 200 miljonu eiro sodu par migrantu likumu neievērošanu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas