ES Ungārijai piemēro 200 miljonu eiro sodu par migrantu likumu neievērošanu

Eiropas Savienības Tiesa (EST) Ungārijai piemēroja 200 miljonu eiro naudas sodu par Eiropas Savienības (ES) patvēruma noteikumu pārkāpšanu un iepriekšējā tiesas sprieduma neievērošanu, kad 2020.gada decembrī tiesa nolēma, ka Ungārija nav ievērojusi bloka noteikumus par izturēšanos pret migrantiem, “nelikumīgi aizturot” patvēruma meklētājus un deportējot viņus, pirms viņi varēja pārsūdzēt savu pieteikumu noraidīšanu, un lika Budapeštai veikt izmaiņas savā politikā, ziņo “Politico”.

Ungārija ignorējusi spriedumu, ko EST ceturtdienas paziņojumā raksturoja kā “apzinātu izvairīšanos no ES kopējās politikas piemērošanas”.

Tiesa norādīja, ka Budapeštas bezdarbība “ir bezprecedenta un ārkārtīgi nopietns ES tiesību aktu pārkāpums”.

Līdztekus 200 miljonu eiro naudassodam Ungārijai tiks piemērots papildu naudas sods viena miljona eiro apmērā par katru dienu, kad tā nebūs izpildījusi tiesas spriedumu. Ja Ungārija atteiksies maksāt sodanaudu, tā var tikt ieturēta no valstij atvēlētās ES budžeta daļas, kā tas bija Polijas gadījumā.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns (Viktor Orbán) pauda sašutumu par ceturtdien pieņemto spriedumu, vietnē “X” nosaucot to par “necilvēcīgu un nepieņemamu”.

“Šķiet, ka nelegālie migranti Briseles birokrātiem ir svarīgāki par pašu Eiropas pilsoņiem,” viņš piebilda.

Ungārija ir ieņēmusi stingru nostāju pret patvēruma meklētājiem, kas ierodas valstī, un Orbāna valdība 2020.gadā pieņēma likumu, kas liek migrantiem vispirms lūgt aizsardzību vēstniecībās ārpus valsts robežām.

Lasiet arī: Ungārija neiesaistīsies NATO Ukrainas plānā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas