Aptauja: vairāk nekā 60% Igaunijas iedzīvotāju ir gatavi aizstāvēt valsti

Jaunākā Igaunijas Aizsardzības ministrijas aptauja liecina, ka Igaunijas iedzīvotāju atbalsts bruņotai pretestībai joprojām ir vairāk nekā 80%, un vairāk nekā 60% iedzīvotāju ir gatavi aizstāvēt valsti bruņota iebrukuma gadījumā, ziņo Igaunijas medijs ERR.

“Gatavība un motivācija ir ļoti svarīgas valsts drošības nodrošināšanai, tāpēc esmu gandarīta, ka šie rādītāji ir tik augsti,” iepazīstinot ar aptaujas rezultātiem, sacīja Aizsardzības sagatavotības ministra vietniece Susanna Lileveli (Susan Lilleväli).

Aptauja liecina, ka vairāk nekā 60% iedzīvotāju būtu gatavi aizstāvēt valsti: 12% būtu gatavi aktīvai militārajai aizsardzībai, 22% – palīgaizsardzībai (piemēram, loģistika) un 26% – nemilitārajai aizsardzībai (piemēram, evakuācijas organizēšanā). Turklāt 81% iedzīvotāju atbalsta bruņotu pretošanos uzbrukuma gadījumā.

Militārā dienesta nepieciešamību atbalsta 87% respondentu, kas ir par 1% vairāk nekā 2023.gada aptaujā.

Igaunijā ir vērojams spēcīgs atbalsts rezerves spēkiem – 86% un 79% atbalsta rezervistu dalību mācībās. Pēc vietnieces teiktā, šis spēcīgais atbalsts uzsver sabiedrības izpratni par rezervistu izšķirošo lomu valsts aizsardzības un gatavības uzturēšanā.

Igaunijā ir plaši izplatīts atbalsts dažādiem aizsardzības pasākumiem: 76% atbalsta sabiedroto gaisa mācības, 70% atbalsta Baltijas aizsardzības līnijas izveidi, 69% atbalsta militārās mācības savā teritorijā, un 56% atbalsta poligonu paplašināšanu.

Aptauja arī atklāj, ka dezinformācijas izplatīšanos un kiberuzbrukumus par galvenajiem drošības apdraudējumiem joprojām uzskata attiecīgi 86% un 84% respondentu.

Turklāt kopš 2023.gada ir palielinājies iedzīvotāju skaits, kas uzskata, ka valstī varētu notikt plaša mēroga militārs uzbrukums – no 29% līdz 39%.

Lileveli uzsvēra, ka lai gan cilvēki izjūt lielāku drošības risku, valstī ir liela uzticība aizsardzības un drošības dienestiem, proti, 97% iedzīvotāju uzticas Glābšanas pārvaldei, kam seko Policijas un robežsardzes pārvalde (86%), Aizsardzības spēki (80%) un Aizsardzības līga (76%).

Turklāt 80% respondentu atbalsta Igaunijas dalību NATO, bet 79% atbalsta sabiedroto spēku klātbūtni valstī.

Aptaujā, kas tika veikta 2024.gada martā un aprīļa sākumā, Aizsardzības ministrijas uzdevumā veica “Eesti Uuringukeskus OÜ” un tajā piedalījās 1 200 Igaunijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Lasiet arī: Latvijā pieaug sabiedrības iesaiste valsts drošības stiprināšanā, norāda NBS vadība

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas