Turcija draud “ienākt” Izraēlā, lai palīdzētu palestīniešiem

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdoğan) svētdien, 28.jūlijā, saasināja savu retoriku, piedraudot nosūtīt Turcijas karaspēku uz Izraēlu, lai atbalstītu palestīniešus, uzsverot savai valdošajai Taisnīguma un attīstības partijai (AKP), ka Turcijai “jābūt ļoti spēcīgai, lai Izraēla nevarētu darīt šīs absurdās lietas ar Palestīnu”, tādējādi radot bažas par plašāku reģionālo konfliktu, ziņo “Politico”.

“Tāpat kā mēs iegājām Karabahā, tāpat kā mēs iegājām Lībijā, mēs izdarīsim [kaut ko] līdzīgu viņiem,” sacīja Erdogans, neprecizējot, kā tieši viņš grasās iejaukties.

Erdogans bieži izmantojis spēcīgu retoriku, lai uzrunātu savu islāmistu vēlētāju bāzi, taču Turcija, kurai ir NATO otrā lielākā armija, jau agrāk ir iejaukusies reģionālajos konfliktos, tostarp Sīrijā, Irākā un Lībijā. Turcija arī atbalstīja Azerbaidžānu 2020.gada Kalnu Karabahas konfliktā, lai gan tā noliedz tiešu iesaistīšanos.

Izraēlas ārlietu ministrs Izraēls Kacs svētdien vietnē “X”, atbildot uz Erdogana komentāriem, salīdzinājis viņu ar Irākas diktatoru Sadamu Huseinu.

“Erdogans iet Sadama Huseina pēdās un draud uzbrukt Izraēlai. Jāļauj viņam atcerēties, kas tur notika un kā tas beidzās,” viņš rakstīja.

Erdogans ir stingri nosodījis Izraēlas rīcību konfliktā ar “Hamās”,

apsūdzot Izraēlas premjerministru Netanjahu genocīdā, apturot tirdzniecību ar Izraēlu un atsaucot Turcijas vēstnieku.

Turcijas Ārlietu ministrija pirmdien arī vērsusies pret Netanjahu, salīdzinot viņu ar Ādolfu Hitleru.

“Tāpat kā pienāca gals genocīdiskajam Hitleram, pienāks arī gals genocīdiskajam Netanjahu,” teikts Turcijas Ārlietu ministrijas paziņojumā, kā vēsta valsts ziņu aģentūra “Anadolu”.

“Tāpat kā tika saukti pie atbildības genocīdiskie nacisti, tiks saukti pie atbildības arī tie, kas cenšas iznīcināt palestīniešus,” piebildusi ministrija.

Nesenajos Izraēlas triecienos Bureijas un Nuseiratas bēgļu nometnēm Gazā ir nogalināti vairāki desmiti cilvēku, un joprojām turpinās kaujas Hānjūnisā.

Bažas par konflikta paplašināšanos ir saasinājušās pēc tam, kad sestdien Izraēlas okupētajās Golānas augstienēs raķešu uzbrukumā futbola laukumam tika nogalināti 12 bērni, Izraēlai un ASV vainojot Irānas atbalstīto “Hizbollah”, kas noliedz iesaistīšanos.

Saskaņā ar iestāžu datiem, tuvojoties 300.konflikta dienai, kopš Izraēlas ofensīva sākās pēc 7.oktobra “Hamās” uzbrukuma, kurā tika nogalināti 1 200 izraēlieši, ir nogalināti vairāk nekā 39 000 palestīniešu.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Lietuva vēlas piesaistīt jaunus lidojumus uz Palangu; Vaikšnors nodod armijas komandiera zvērestu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas