Pēc Bangladešas studentu spiediena atlaists Bangladešas parlaments

Prezidenta birojs paziņoja, ka Bangladešas parlaments otrdien, 6.augustā, tika atlaists, neilgi pēc tam, kad Bangladešas protestējošo studentu līderi noteica termiņu parlamenta atlaišanai un brīdināja par “stingru programmu”, ja netiks ievērots viņu noteiktais termiņš, dienu pēc tam, kad premjerministre Hasīna Vazeda atkāpās no amata un aizbēga no valsts pēc vardarbīgiem protestiem, kuros tika pieprasīta viņas atstādināšana, vēsta “Reuters”.

Prezidenta Mohameda Šahabudina biroja paziņojumā arī teikts, ka no mājas aresta ir atbrīvota Hasīnas sāncense, Bangladešas Nacionālistu partijas (BNP) priekšsēdētāja, bijusī premjerministre Beguma Haleda Zija.

Nahids Islams, viens no galvenajiem pret Hasīnu vērstās kustības organizatoriem, kopā ar diviem citiem studentu līderiem sociālajā tīklā “Facebook” publicētā videoierakstā norādīja, ka parlaments ir jāatlaiž otrdien līdz plkst. 15.00 pēc vietējā laika, un

aicināja “revolucionāros studentus būt gataviem”, ja tas nenotiks.

Bangladešas armijas virspavēlnieks ģenerālis Vekers uz Zamans pirmdien paziņoja par Hasīnas atkāpšanos, kas sekoja pēc vairāku dienu protestiem, kurus kopš pagājušā mēneša vadīja studenti pret noteiktajām kvotām valdības darbavietās un kas pārauga plašā kampaņā, kuras mērķis bija Hasīnas atstādināšana.

Hasīna aizlidoja uz Indiju un uzturas drošā mājā pie Ņūdeli.

Zamanam otrdien ir paredzēts tikties ar studentu līderiem, lai apspriestu pagaidu valdības izveidi, kurai drīz pēc varas pārņemšanas ir paredzēts rīkot vēlēšanas.

Sadursmēs, kas plosījās visā valstī, tika nogalināti aptuveni 300 cilvēki un tūkstošiem guva ievainojumus.

Tas bija viens no smagākajiem vardarbības uzliesmojumiem Bangladešā kopš 1971.gada kara par neatkarību no Pakistānas.

Otrdienas agrā rītā galvaspilsētā Dakā atgriezās zināma normalitāte, lai gan satiksme bija mazāka nekā parasti, un dažas skolas, kuras jūlija vidū pēc protestiem tika slēgtas, atsāka darbu ar mazu skolēnu skaitu.

Lasiet arī: Atlaisti ANO darbinieki par iespējamo saistību ar 7.oktobra uzbrukumu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas