Atlaisti ANO darbinieki par iespējamo saistību ar 7.oktobra uzbrukumu

ANO Palīdzības un darba aģentūras palestīniešu bēgļiem (UNRWA) deviņi darbinieki, iespējams, ir bijuši iesaistīti 2023.gada 7.oktobra “Hamās” uzbrukumā Izraēlai un ir atlaisti, pirmdien, 5.augustā, paziņoja ANO, vēsta britu raidorganizācija BBC.

“Attiecībā uz deviņiem cilvēkiem pierādījumi bija pietiekami, lai secinātu, ka viņi, iespējams, ir bijuši iesaistīti 7.oktobra uzbrukumos,” sacīja preses sekretāra vietnieks Farhans Haks.

Haks neprecizēja, kāda varētu būt bijusi precīza vīriešu iesaistīšanās, taču piebilda, ka “jebkāda līdzdalība uzbrukumos mums ir milzīga nodevība attiecībā uz darbu, ko mēs veicam palestīniešu tautas labā”.

Izraēlas Aizsardzības spēku pārstāvis sacīja, ka ziņojums liecina, ka UNRWA ir sasniegusi “jaunu kritumu”.

Pēc tam, kad Izraēla apgalvoja, ka uzbrukumā piedalījušies 12 UNRWA darbinieki, ANO veica izmeklēšanu kopumā pret 19 UNRWA darbiniekiem.

Vēlāk Izraēla apgalvoja, ka vairāk nekā 450 UNRWA darbinieku ir teroristu grupējumu biedri, taču aprīlī publicētajā ANO pārskatā tika konstatēts, ka Izraēla nav sniegusi pierādījumus saviem apgalvojumiem.

Izņemot deviņus darbiniekus, ANO ziņo, ka

neesot atrasti pierādījumi par saistību vienā gadījumā un nebija pietiekamu pierādījumu deviņu citu darbinieku gadījumā.

Martā UNRWA ziņoja, ka uz dažiem no 13 000 Gazas sektora darbiniekiem Izraēlas iestādes izdarījušas spiedienu, lai tie aizturēšanas laikā sniegtu nepatiesus paziņojumus.

Lielākā daļa valstu sākotnēji pārtrauca finansējumu Izraēlas apsūdzību dēļ, bet daudzas valstis, tostarp Apvienotā Karaliste jūlijā, ir atsākušas sniegt atbalstu. ASV ir vienīgā lielākā līdzekļu devēja, kas nav atjaunojusi finansējumu. UNRWA sniedz palīdzību palestīniešu bēgļiem kopš 1949.gada.

Pagājušā gada rudenī notikušajā bezprecedenta uzbrukumā Izraēlai tika nogalināti aptuveni 1 200 cilvēku, bet apmēram 250 tika sagūstīti kā ķīlnieki. Saskaņā ar “Hamās” vadītās Veselības ministrijas datiem kopš uzbrukuma Izraēlas militārā operācijā Gazā ir nogalinājusi vairāk nekā 38 400 palestīniešu.

Lasiet arī: Uzbrukumā bāzei Irākā ievainoti ASV karavīri

Lasiet arī: ES mudina atjaunot finansējumu UNRWA

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas