Siliņa aicina vienoto tiesu ekspertīžu institūtu izveidot līdz 2026.gada vasarai

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) aicina izveidot vienoto tiesu ekspertīžu institūtu līdz 2026.gada 1.jūlijam.

Tieslietu ministrija (TM) otrdien valdību iepazīstināja ar konceptuālo ziņojumu, ar kuru rosināts lemt par tiesu ekspertīžu institūta reformas īstenošanas termiņa pagarināšanu līdz 2027.gada 31.decembrim.

TM vērtējumā, ņemot vērā līdzšinējo reformas virzības gaitu, reformas ieviešana līdz 2025.gada 31.decembrim nav iespējama.

Valdība konceptuāli atbalstīja ziņojumu par tiesu ekspertīžu institūta reformas gaitu un turpmāk veicamajiem pasākumiem, bet Siliņa aicināja kopīgo iestādi izveidot līdz 2026.gada vasarai, līdz ar ko ministrijai būs jāprecizē konceptuālais ziņojums un tā precizētā versija jāiesniedz nākamajā valdības sēdē.

Atbildes vēstules projekts Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai par komisijas sēdē skatīto jautājumu “Tiesu ekspertīžu institūta reformas īstenošanas izvērtējums” liecina, ka minētais termiņa pagarinājums ir pamatots, jo nodrošina iespēju kvalitatīvi un saprātīgā termiņā izstrādāt nepieciešamos normatīvo aktu grozījumus, kā arī sagatavot jaunos tiesu ekspertus specialitātēs, kurās konstatējams vai prognozējams to iztrūkums.

2020.gada 14.jūlijā Ministru kabinets (MK) lēma par vienotas tiesu ekspertīžu iestādes izveidi, Valsts tiesu ekspertīžu birojam pievienojot Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālistikas pārvaldes Ekspertīžu biroju. Vienotās tiesu ekspertīžu iestādes izveidei MK noteica piecu gadu pārejas periodu, kura laikā veicami reformas sagatavošanas un ieviešanas darbi.

Aprīļa beigās TM paziņoja, ka atbildīgās ministrijas nespēj vienoties par reformas risinājumiem un piedāvāja līdz 2027.gadam atlikt reformas īstenošanu vai atcelt to vispār.

TM ziņojumā Saeimas komisijai norādīja, ka turpinās reformas modeļa un lietderības apšaubīšana no reformā iesaistīto iekšlietu resora pārstāvju puses. Iekšlietu ministrija (IeM) uzturot iebildumus pret pārmaiņām, tādējādi kavējot reformas ieviešanai būtisku jautājumu risinājumu virzību valdībā.

Tāpat IeM konceptuāli iebilstot projekta tālākajai virzībai līdz brīdim, kamēr atkārtoti netiek izvērtēti problēmjautājumi saistībā ar tiesu ekspertīžu institūta reformas īstenošanu un pārvērtēta tiesu ekspertīžu reformas nepieciešamība un izvēlētais modelis, kā arī panākta politiskā vienošanās par turpmāko rīcību.

Lasiet arī: KNAB rosina apsūdzēt Valkas pašvaldības amatpersonas par iespējamu budžeta līdzekļu izkrāpšanu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas