Pirmdienas rītā Krievija uzbrūk Ukrainai ar vairāk nekā 100 raķetēm un aptuveni 100 droniem

Pirmdienas, 26.augusta, rīta stundā Krievija uz Ukrainu izšāva vairāk nekā 100 raķešu un aptuveni 100 kaujas dronu, nogalinot vismaz piecus cilvēkus un satricinot elektroapgādes un citu kritiski svarīgu infrastruktūru vismaz desmit reģionos, kur daudzviet, tostarp daļā Kijivas, tika ziņots par elektrības un ūdens apgādes pārtraukumiem, paziņoja amatpersonas, savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija apstiprināja, ka tās mērķis bijis Ukrainas enerģētikas infrastruktūra, paziņojot, ka trāpīts pa visiem tās mērķiem, ziņo “Reuters” un BBC.

Pirmdienas uzlidojums bija lielākais Krievijas uzbrukums pēdējo nedēļu laikā, kad Ukraina aktīvi ieņem jaunu teritoriju Kurskas reģionā, Krievijas spēkiem pakāpeniski virzoties uz priekšu Ukrainas austrumos.

“Tas bija viens no lielākajiem kombinētajiem uzbrukumiem. Vairāk nekā 100 dažāda veida raķetes un aptuveni 100 “Shahed” dronu. Un, tāpat kā vairums iepriekšējo Krievijas triecienu, arī šis bija tikpat viltīgs, vērsts pret kritiski svarīgu civilo infrastruktūru,” “Telegram” paziņoja prezidents Volodimirs Zelenskis.

Kijevas militārās administrācijas vadītājs Serhijs Popko “Telegram” rakstīja, ka uz galvaspilsētu Kijivu mērķētās aptuveni 15 raķetes un 15 droni tika notriekti, kamēr iedzīvotāji tika mudināti slēpties metro un patvertnēs.

Saskaņā ar premjerministra Denisa Šmihala teikto 15 reģioni ir cietuši zaudējumus, Zelenskim sakot, ka enerģētikas nozarei ir nodarīti “lieli postījumi”.

Polijas bruņotie spēki un tās sabiedroto kara lidmašīnas tika nostādītas trauksmes gatavībā pēc tam, kad Krievijas triecieni skāra vairākus Ukrainas rietumu reģionus, tostarp teritorijas pie Polijas robežas.

Uzbrukumi tika veikti tādos Rivnes un Volīnijas apgabalos Ukrainas ziemeļrietumos, Hmeļņickas apgabalā dienvidrietumos, Žitomiras apgabalā ziemeļos, Ļvovā rietumos, Dņepropetrovskas, Kirovohradas un Vinnicas apgabalos centrālajā Ukrainā, Zaporožjē dienvidaustrumos un Odesas apgabalā dienvidos, un vismaz septiņos no tiem tika nodarīti postījumi elektroenerģijai vai kritiskajai infrastruktūrai.

Arī Moldova ziņoja par nelieliem elektroapgādes traucējumiem, kas saistīti ar tās elektrotīkla savienojumu ar Ukrainu.

Ukrainas amatpersonas ziņoja par vairākiem upuriem, tostarp 69 gadus vecu vīrieti Dņepropetrovskā, vīrieti Zaporožjes apgabalā, vienu cilvēku Luckā, vīrieti Harkivas apgabalā un sievieti Žitomirā. Turklāt triecienos tika ievainoti vairāki cilvēki, tostarp pieci cilvēki Poltavā, un septiņi, tostarp divi bērni, Odesā.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka pirmdienas rītā tā izmantojusi augstas precizitātes tāla darbības rādiusa ieročus,

kā arī dronus “masveida uzbrukumā” svarīgai enerģētikas infrastruktūrai Ukrainā, kas, pēc tās teiktā, atbalstījusi militāri rūpniecisko kompleksu.

Ukrainas prezidenta štāba vadītājs Andrijs Jermaks “Telegram” aicināja Ukrainas sabiedrotos dot atļauju veikt tāla darbības rādiusa uzbrukumus Krievijai ar Rietumu piegādātajiem ieročiem.

Nedēļas nogalē Zelenskis paziņoja, ka Ukraina ir izstrādājusi jaunu “bezpilota raķeti”, kas tika izmantota, lai uzbruktu Krievijai, un ir jaudīgāka un ātrāka par citām Kijivas arsenālā esošajām iekārtām.

Lasiet arī: VIDEO | Krievijas raķešu triecienā Ukrainas Kramatorskas pilsētā nogalināts viens, ievainoti divi žurnālisti

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas