Grieķija ieviesīs kruīza kuģu nodokli, lai ierobežotu pārmērīgu tūrismu populārajās salās

Grieķija plāno uzlikt 20 eiro nodokli kruīza kuģu apmeklētājiem, kas ar tiem, vasaras sezonas kulminācijas laikā, apmeklē Santorini un Mikona salas, lai novērstu pārāk daudz tūristu ierašanos salās, svētdien, 8.septembrī, paziņoja premjerministrs Kirjaks Micotakis (Kyriakos Mitsotakis), ziņo “Reuters”.

Grieķijas ekonomika, kas lielā mērā ir atkarīga no tūrisma, joprojām atgūstas no gadiem ilgušās krīzes, taču tādiem populāriem galamērķiem kā Santorini, idilliskajai salai ar savdabīgiem ciematiem un neskartām pludmalēm, kurā pastāvīgi dzīvo 20 000 cilvēku, draud masveida tūrisma radītie postījumi.

Runājot preses konferencē dienu pēc tam, kad viņš izklāstīja galveno ekonomikas politiku 2025.gadam, Micotakis paskaidroja, ka pārāk lielais tūristu skaits ir problēma tikai dažos galamērķos “atsevišķās gada nedēļās vai mēnešos”, kas jārisina.

“Kruīzu kuģu satiksme ir apgrūtinājusi Santorini un Mikona salas, tādēļ mēs iejauksimies,” viņš sacīja, paziņojot par nodokļa ieviešanu.

Grieķijas tūrisma ieņēmumi 2023.gadā bija aptuveni 20 miljardi eiro, pateicoties gandrīz 31 miljonam tūristu.

Protestētāji Santorini ir aicinājuši ierobežot tūrismu, kā tas noticis arī citos populāros atpūtas galamērķos kā Venēcijā un Barselonā.

Micotakis sacīja, ka daļa no kruīza kuģu nodokļa tiks novirzīta vietējām kopienām, lai tās to ieguldītu infrastruktūrā.

Valdība arī plāno regulēt kruīza kuģu skaitu, kas vienlaicīgi ierodas konkrētos galamērķos, savukārt uz salām jāievieš arī noteikumi vides aizsardzībai un ūdens trūkuma novēršanai, viņš sacīja.

Grieķija arī vēlas palielināt nodokli īstermiņa īres mājokļiem un aizliegt izsniegt jaunas licences šādu mājokļu īrei Atēnu centrālajā daļā, lai palielinātu mājokļu fondu pastāvīgajiem iedzīvotājiem, sestdien sacīja Micotakis.

Lasiet arī: Dienvideiropai ir apnikuši tūristi

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas