BNN jautā Maklakovam: Krievijas drons Latvijā – kas vainojams notikušajā un kam jāuzņemas atbildība

“Sistēma nav sapratusi, ka divus ar pusi gadus ilgst karš, un nespēj noteikt, kas ir prioritātes valsts drošībai,” taujāts, kam jāuzņemas atbildība par to, ka Latvijas gaisa telpā ielidojušais Krievijas militārais drons tā arī netika notriekts, saka bijušais Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) un Gaisa spēku komandieris Juris Maklakovs.

Bijušais NBS komandieris atzīst, ka runājot par vienu institūciju vai personu, atbildīga par šo situāciju ir Aizsardzības ministrija, tomēr tikai šo vienu ministriju vainot nevar. “Šodien izskanēja, ka tā neesot Iekšlietu ministrijas atbildība. Taču drošība ir arī izglītība, veselība un viss pārējais.”

Uz jautājumu, vai varēja gadīties arī tā, ka sprāgstvielām aprīkotais drons nokristu, piemēram, ietriecoties dzīvojamā mājā, skolā, bērnudārzā, veikalā vai kādā citā sabiedriskā vietā, Juris Maklakovs atbild apstiprinoši un atzīst, ka politiķiem trūkst izpratne par to, cik svarīga ir drošība un ar to saistītās prioritātes. “Ļoti labi, ceļam žogus gar visām Baltijas valstīm, naudu var iztērēt visam kam. Tomēr ir jāturpina attīstīt Latvijas pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai ar tām varētu atbilstoši reaģēt arī  uz zemu lidojošiem mērķiem. Iniciatīvai par to vajadzēja nākt no Aizsardzības ministrijas un iziet cauri Ministru kabinetam, jo tam visam ir vajadzīga nauda.”

Atbildot uz jautājumu, vai tiešām tāda drona notriekšanai, kurš lidoja pietiekoši zemu, lai ietriektos  kokā, būtu jāceļ gaisā NATO iznīcinātāji, Juris Maklakovs pauda, ka ar iznīcinātāju šādu dronu notriekt nemaz nav iespējams. “Tur vajadzēja  celt [gaisā] helikopterus, bet tiem jābūt aprīkotiem tā, lai varētu atbilstoši reaģēt un šādus mērķus notriekt. Tur sistēmā ir pieļauts ļoti daudz neizdarību,” viņš saka.

Savukārt taujāts, kādi varētu būt Krievijas secinājumi vērojot, kā ar sprāgstvielām aprīkots drons mierīgi lidinās pa NATO valsts gaisa telpu un tikai vairākas stundas pēc nokrišanas tiek deaktivizēts, bijušais NBS komandieris atzīst, ka tas agresorvalstij ļauj saprast, cik spēcīgi mēs esam šādu no citas valsts nelegāli ielidojušu militāro dronu atraidīšanā.

Kā ziņots, 7.septembrī Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas “Shahed” tipa drons. Latvijas Nacionālie bruņotie spēki situāciju monitorējuši, taču netika pieņemts lēmums nedz šo dronu notriekt, nedz pacelt gaisā Latvijā dežurējošos NATO iznīcinātājus, kas izpelnījies daļas sabiedrības kritiku. Kad drons nokrita, deaktivizēta tā kaujas galviņa, kas sākotnēji nebija eksplodējusi.

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas