Igaunija nākamgad pārtrauks viena un divu centu monētu izgatavošanu

Igaunijā no nākamā gada stāsies spēkā jauni noapaļošanas noteikumi, un tā pārtrauks viena un divu centu monētu izlaišanu, pamatojoties uz to, ka tās tiek maz lietotas un reti atgriežas apgrozībā, bet esošās monētas tiks nosūtītas uz citām Eiropas valstīm, kur tās joprojām tiek izmantotas, pirmdien, 16.seotembrī, ziņo Igaunijas medijs ERR.

No nākamā gada Igaunija ieviesīs jaunus skaidras naudas darījumu noapaļošanas noteikumus, noapaļojot līdz tuvākajiem pieciem centiem, ņemot vērā, ka maksājumos reti tiek izmantotas viena un divu centu monētas.

“Viena un divu centu monētu loma un nozīme mazumtirdzniecības nozarē mazinās.

Ar viena un divu centu monētām joprojām varēs norēķināties, bet tās vairs nevarēs saņemt no kases. Praktiskā nepieciešamība pēc tām izzudīs,” skaidroja Igaunijas Bankas Skaidrās naudas un maksājumu sistēmu nodaļas vadītājs Raits Rosve (Rait Roosve).

Pagājušajā gadā Igaunijas banka uzsāka šo monētu vākšanas kampaņu, pasta nodaļās uzstādot monētu pieņemšanas automātus. Lai gan pirmajā nedēļā tika savāktas monētas vairāk nekā viena miljona eiro vērtībā, entuziasms nu ir mazinājies. Tagad daži patērētāji iemaksājot vien nelielas summas, bet citi sasniedzot automāta trīs kilogramu dienas limitu.

Igaunijas viena un divu centu monētu pārstrāde būtu dārga to tērauda serdes un vara pārklājuma dēļ un metālu atdalīšana būtu dārgāka nekā monētu vērtība, tāpēc savāktās monētas neiznīcinās vai nepārstrādās, bet nosūtīs uz citām valstīm, kur pēc šāda nomināla monētām joprojām ir pieprasījums, Rosve piebilda.

Igaunija iepriekš bijusi vienīgā eirozonas valsts, kas viena centa monētas izgatavoja ar peļņu, taču kopējās izmaksas, kas saistītas ar monētu apstrādi un pārvietošanu, joprojām radījis zaudējumus, lai gan finansiālā ietekme bijusi neliela, sacīja Rosve.

Igaunijā arī turpmāk varēs maksāt ar viena un divu centu monētām, taču ir svarīgi ņemt vērā, ka tirgotāji vienlaicīgi drīkst pieņemt līdz 50 monētām neatkarīgi no to vērtības.

Lasiet arī: Pirmo reizi Latvijas vēsturē tiesās personas par manipulācijām “Nasdaq Riga” biržā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas