Ukraina apgalvo, ka Ķīna ir galvenais ceļš, kā ārvalstu tehnoloģijas nonāk Krievijas ieročos

Aptuveni 60% ārvalstu detaļu, kas atrastas Krievijas ieročos kaujas laukos Ukrainā, nāk no Ķīnas, otrdien, 24.septembrī, žurnālistiem sacīja Ukrainas prezidenta padomnieks Vladislavs Vlasjuks, ziņo “Reuters”.

Neraugoties uz plašajām Rietumu sankcijām, kas tiek piemērotas, kopš 2022.gada Krievija pilna mēroga iebrukuma, Maskava ir spējusi papildināt savus militāros krājumus ar Rietumu mikroshēmām un pusvadītājiem.

“Ja paskatās uz visiem ierastajiem ieroču veidiem un saskaita ārzemēs ražotās detaļas, aptuveni 60% no tām nāk no Ķīnas. Mums par to ir bijušas ilgas diskusijas ar dažiem ražotājiem,” sacīja Vlasjuks, kurš bija ieradies Briselē, lai tiktos ar Eiropas Savienības (ES) un G7 dalībvalstīm un apspriestu sankcijas pret Krieviju. “Es teiktu, ka lielākā problēma ir Ķīna.”

Viņš norādīja, ka Ķīna ne tikai tieši apgādā Krieviju, bet arī kalpo kā tranzīta ceļš Rietumu ražojumiem,

jo novērošanas, dronu un raķešu galvenās detaļas, kas atrastas Ukrainā, nākot no ASV, Nīderlandes, Japānas, Īrijas, Īrijas un Šveices, kā arī citām Rietumu valstīm.

Vlasjuks ziņoja, ka ASV uzņēmumu, tostarp “Analog Devices”, “Texas Instruments”, AMD piederošā “Xilinx” un “Intel Altera”, modernās mikroshēmas ir atrastas Krievijas ieročos.

Saskaņā ar dokumentiem, kurus Vlasjuks parādīja žurnālistiem un kuros uzskaitīti simtiem, pēc viņa teiktā, kaujas laukā atrasto paraugu, dažas detaļas tikušas ražotas pirms vairāk nekā desmit gadiem, bet citas – pagājušajā gadā, Vlasjukam norādot, ka bieži vien nav skaidrs, vai šīs mikroshēmas bija paredzētas raķetēm vai citiem produktiem.

Tikmēr “Kyiv Post” ziņo, ka prokrieviski noskaņotajā “Telegram” kanālā “Ugolok Sitha” tika publicētas fotogrāfijas, kurās Krievijas karavīri Ukrainā pozē ar Ķīnas bruņutransportieri “ZFB-05 Xinxing “Tiger” 4×4” (APC), kurš pārveidots un sagatavots izmantošanai kaujas laukā, ar aizsardzību pret droniem uz motora pārsega, vējstikla, sānos un augšpusē uzstādītu ložmetēja torni, kā arī maskēšanās tīklu.

 

Arī šis transportlīdzeklis rada jautājumus par to, kā tas nonācis Krievijā, Ķīnai apgalvojot, ka tā nav piegādājusi militāro aprīkojumu Krievijai, un pastāv iespēja, ka tas ir iegādāts ar trešo pušu starpniecību bez Pekinas piekrišanas vai zināšanas, jo to plaši izmanto drošības spēki Dienvidamerikā, Vidusāzijā un Āfrikā.

Lasiet arī: SAB: Krievijai leģitimizējot kontroli pār okupētajām Ukrainas teritorijām, būtiski iedragātos starptautiskā sistēma

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas