Šveices policija arestē cilvēkus pēc tam, kad pirmo reizi izmantota pretrunīgi vērtētā pašnāvības kapsula

Šveices policija ir arestējusi vairākus cilvēkus pēc tam, kad pirmo reizi tika izmantota pretrunīgi vērtētā futūristiska izskata “Sarco” kapsula, kas paredzēta, lai tās lietotājs varētu veikt pašnāvību, otrdien, 24.septembrī, paziņoja varas iestādes, vēsta “Reuters”.

Policija Šafhauzenes kantona ziemeļu daļā, kas robežojas ar Vāciju, paziņoja, ka kapsula pirmdien tika uzstādīta mežā Merishauzenes pašvaldībā.

Šafhauzenes prokuratūra ir uzsākusi kriminālprocesu pret vairākām personām par “mudināšanu uz pašnāvību un līdzdalību pašnāvībā”, teikts policijas paziņojumā, nesniedzot sīkāku informāciju par aizturētajām personā vai mirušajiem.

Organizācijas “The Last Resort”, kas izstrādājusi kapsulu, pārstāvis sacīja, ka mirusī bijusi kāda 64 gadus veca amerikāniete, kuras imūnsistēma bija stipri novājināta.

Starp četriem aizturētajiem bija “The Last Resort” līdzpriekšsēdētājs Florians Vilets (Florian Willet), holandiešu žurnālists un divi šveicieši, norādījis pārstāvis, norādot, ka Vilets bija vienīgais cilvēks, kurš bija klāt, kad sieviete mira.

“The Last Resort” izplatītajā paziņojumā Vilets nāvi raksturojis kā “mierīgu, ātru un cieņpilnu”.

Organizācijas pārstāvis sacīja, ka sieviete pirms nāves bija izgājusi psihiatriskās ekspertīzes.

“Sarco” izraisa nāvi, kad persona, kas atrodas kapsulā, iedarbina mehānismu, kas piepilda kapsulu ar slāpekļa gāzi, samazinot skābekļa daudzumu līdz nāvējošam līmenim. To radīja austrāliešu ārsts Filips Nīčke (Philip Nitschke), kurš kopš pagājušā gadsimta 90.gadiem ir pazīstams ar savu darbu asistētās pašnāvības jomā.

Pašnāvības kapsulas atbalstītāji uzskatot, ka tā piedāvā veidu, kā izbeigt dzīvi bez medikamentiem vai medicīnas speciālistiem un ka tā padara eitanāziju pieejamāku, jo ierīci var izdrukāt 3D printerī un salikt mājās, taču kritiķi uzskata, ka ierīces modernais dizains glamorizē pašnāvību, kā arī bažas rada tas, ka to var izmantot bez medicīniskās uzraudzības.

Šveices likumi atļauj asistēto pašnāvību, un gadu gaitā tūkstošiem cilvēku ir devušies uz Šveici, lai izbeigtu savu dzīvību, un “The Last Resort” apgalvo, ka tās kapsulu šajā valstī var likumīgi izmantot.

Tomēr Šveices veselības ministre Elizabete Baume-Šneidere (Elisabeth Baume-Schneider) pirmdien paziņojusi, ka kapsula neatbilst produktu drošuma noteikumiem un ka slāpekļa izmantošana neatbilst juridiskajām prasībām.

Lasiet arī: Zelenskis uzrunā ANO: Krieviju var tikai piespiest noslēgt mieru

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas