Vadošā PVO eksperte: Viedtālruņi jākontrolē tāpat kā tabaka

Pieaugot bažām par problemātisku videospēļu spēlēšanu un uzvedību sociālajos medijos, un norādot uz pieaugošo sociālo mediju negatīvo ietekmi uz jauniešu garīgo veselību Eiropas pusaudžu vidū, PVO Eiropas valstu veselības politikas un sistēmu direktore Nataša Acopardi Muskata (Natasha Azzopardi Muscat) Eiropas Veselības foruma laikā Austrijā, ierosināja valstīm regulēt viedtālruņu lietošanu līdzīgi kā tabaku, mudinot valstis iedvesmoties no citām sabiedrības veselības jomām, kurās tiesību akti ir palīdzējuši risināt potenciāli kaitīgus ieradumus, trešdien, 2.oktobrī, ziņo “Politico”.

Pēc Muskatas domām pasākumi, tostarp vecuma ierobežojumi, kontrolētas cenas un pat aizlieguma zonas, lai regulētu tabakas patēriņu efektīvi darbojas, tāpēc tos varētu ņemt par piemēru, kā ierobežot, piemēram, viedtālruņu kaitīgu lietošanu.

“Varbūt mums ir jādomā par to, kur vajadzētu lietot digitālās ierīces, un varbūt ir pienācis laiks sākt domāt arī par vietām, kur nevajadzētu lietot noteiktas digitālās ierīces,” līdzīgi kā mēs esam aizlieguši smēķēšanu noteiktās vietās, viņa sacīja.

Vēl viens svarīgs elements būtu nodrošināt, lai bērni un pusaudži – neatkarīgi no viņu izcelsmes, etniskās piederības vai sociālā statusa – būtu “izglītoti, apbruņoti un pilnvaroti”, viņa piebilda, nodrošinot viņus ar pareizajām zināšanām, “lai viņi pārvaldītu digitālo pasauli un neļautu digitālajai pasaulei pārvaldīt viņus pašus”.

Nesen veiktajā PVO pētījumā, kurā piedalījās gandrīz 280 000 pusaudžu vecumā no 11 līdz 15 gadiem Eiropā, Vidusāzijā un Kanādā, tika konstatēts, ka pieaug problemātiskās videospēļu spēlēšanas un sociālo mediju lietošanas gadījumu skaits.

Vairāk nekā 10% jauniešu ir grūtības kontrolēt sociālo plašsaziņas līdzekļu lietošanu, turklāt meitenes (13%) ar to saskaras biežāk nekā zēni (9%).

Taču 12% ir pakļauti problemātiskas videospēļu spēlēšanas riskam, kur zēniem ir vairāk nekā divreiz lielāka iespēja saskarties ar spēļu atkarības pazīmēm nekā meitenēm.

“Tāpat kā ar jebko citu, arī ar šiem rīkiem var rīkoties labi un efektīvi,” sacīja Acopardi Muskata. Taču aizvien vairāk tiek ziņots par problemātisku viedierīču lietošanu, un “mēs zinām, ka tas galu galā var ietekmēt izglītības rezultātus, garīgo veselību un labklājību, produktivitāti darba tirgū,” viņa sacīja.

Saikne starp sociālo plašsaziņas līdzekļu lietošanu un pusaudžu garīgo veselību kļūst arvien aktuālāka, un šovasar Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) paziņoja par “pirmo Eiropas mēroga pētījumu par sociālo plašsaziņas līdzekļu ietekmi uz jauniešu labklājību”.

PVO pārstāve Muskata uzsvēra, cik svarīgi ir vākt pierādījumus, bet brīdināja, ka nedrīkst kavēties ar rīcību, sakot, ka lēmumi par efektīviem pasākumiem jāpieņem nekavējoties.

Lasiet arī: Jaunais NATO vadītājs Rite pauž stingru atbalstu Ukrainai un nav nobažījies par ASV vēlēšanām

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas