Purgaile: Kreditēšanā tuvākos pāris gadus nav iespējams radīt “burbuli”

Latvijā kreditēšanā tuvākos pāris gadus nav iespējams radīt “burbuli”, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Bankas prezidenta vietniece Santa Purgaile.

“Tuvākos pāris gadus tīri praktiski nav iespējams šo burbuli uzpūst,” teica Purgaile, piebilstot, ka “burbuli” nebūs iespējams uzpūst, lai arī kāda būtu banku aktivitāte kreditēšanā.

Tāpat viņa uzsvēra, ka Latvijas Banka rūpīgi sekos līdzi tam, lai bankas izsniedz ilgtspējīgus, kvalitatīvus kredītus.

Purgaile arī atzīmēja, ka personīgi nedotu priekšroku bankas stimulēt kreditēt ar solidaritātes iemaksu. “Es nedotu priekšroku šādā veidā stimulēt bankas kreditēt, uzņemties riskantus aktīvus,” sacīja Latvijas Bankas prezidenta vietniece.

Tāpat viņa informēja, ka kreditēšanas portfelis vasarā pieauga par nepilniem 2% jeb vairāk nekā 250 miljoniem eiro, kas ir labs rādītājs, jo ierasti vasara nav aktīvākais periods Latvijas ekonomikā. Būtiski pieaudzis no jauna izsniegto aizdevumu skaits un apmērs, tostarp īpaši straujš kāpums bijis mājsaimniecību segmentā.

“Vasaras mēneši – jūnijs, jūlijs, augusts – iezīmēja atmošanos jeb vasarīgu, enerģisku periodu kreditēšanas jomā, un to noteikti var saistīt ar to, ka Eiropas Centrālā banka sāka likmju samazināšanas ciklu,” sacīja Purgaile.

Jau vēstīts, ka Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm un citu valstu kredītiestāžu filiālēm turpmākos trīs gadus veikt solidaritātes iemaksu. 

Vienlaikus likumprojekts nosaka arī solidaritātes iemaksu atlaides piemērošanas mehānismu, kas nodrošinās līdz 100% atlaidi, ja kredītiestāde konkrētajā periodā sasniegs noteiktu kreditēšanas pieauguma rādītāju.

Ar solidaritātes iemaksām plānots 2025.gada budžetā iegūt 96 miljonus eiro, 2026.gadā – 60,8 miljonus eiro, bet 2027.gadā – 66 miljonus eiro.

Lasiet arī: Sauka: Plānotās izmaiņas nodokļos nav līdz galam pārdomātas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas