Itālijas demogrāfiskie rādītāji izaugsmes ziņā sliktākie Eiropā

Trešdien, 9.oktobrī, aģentūra “Scope Ratings” paziņoja, ka Itālijas demogrāfiskie rādītāji ir sliktākie Eiropā ekonomiskās izaugsmes potenciāla ziņā laikposmā no 2023. līdz 2040.gadam, un strauji novecojošā sabiedrība apdraud valsts saspīlēto publisko finanšu situāciju, ziņo “Reuters”.

Pagājušajā gadā dzimstība Itālijā samazinājās jau 15.gadu pēc kārtas, sasniedzot jaunu rekordzemu līmeni – 379 000, kas ir zemākais rādītājs kopš valsts apvienošanās 1861.gadā, liecina oficiālie dati.

Itālijas “darbspējīgo iedzīvotāju skaits laikposmā no 2023. līdz 2040.gadam samazināsies par gandrīz 19%, kas ir lielākais kritums Eiropā, apsteidzot Vāciju, Spāniju (abās valstīs par 14%) un Franciju (2%),” savā ziņojumā raksta Vācijā bāzētā aģentūra.

Tā piebilda, ka darbaspēka samazināšanās eirozonas trešajā lielākajā ekonomikā uzsver “pieaugošo darba tirgus reformu svarīgo lomu Itālijas ilgtermiņa ekonomikas perspektīvās”.

Nodarbinātības līmenis valstī jau ir zemākais 27 Eiropas Savienības (ES) valstīs. Saskaņā ar “Eurostat” datiem pagājušajā gadā 66,3% itāļu vecumā no 20 līdz 64 gadiem bija darbs, salīdzinot ar ES vidējo rādītāju – 75,3%.

Itālijas Banka uzsver, ka ir jāpalielina sieviešu līdzdalība darba tirgū, lai veicinātu ilgtermiņa ekonomikas izaugsmi un novērstu valsts parādu, kas sasniedz gandrīz trīs triljonus eiro, ņemot vērā to, ka daudzas sievietes nespēj savienot mātes un darba pienākumus.

Itālijas ekonomika, kas kopš 1999.gada ir viena no vājākajām eirozonā, pēc pandēmijas uz īsu brīdi atveseļojās, pateicoties lieliem valsts stimuliem energoefektīviem mājokļu uzlabojumiem, taču tagad izaugsme palēninās.

Itālijas valsts statistikas institūts pārskatīja savu 2023.gada izaugsmes prognozi, samazinot to no 0,9% līdz 0,7%, un ekonomikas ministrs Džankarlo Džordžetī (Giancarlo Giorgetti) atzina, ka valdības izvirzītais 1% mērķis varētu būt nesasniedzams, tādējādi atspoguļojot Itālijas Bankas un parlamenta budžeta uzraudzības iestādes dienu iepriekš paustās bažas.

Taču “Scope Ratings” ziņojumā norādīja, ka Itālijas izaugsme šogad, un nākamajā gadā joprojām būs aptuveni 1%, kas atbilst valdības vidēja termiņa strukturālajam budžeta plānam, kurš pašlaik tiek izskatīts parlamentā.

Dažu nākamo nedēļu laikā šo plānu, kurā izklāstīti Romas ekonomikas un valsts finanšu mērķi līdz 2029.gadam, rūpīgi pārbaudīs reitingu aģentūras “S&P Global”, “DBRS”, “Fitch”, “Moody’s” un “Scope”.

Lasiet arī: Netanjahu brīdina Libānu par tādu pašu “iznīcību kā Gazā”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas