Nedēļa Lietuvā | Viļņā nošauts advokāts, divi policisti ievainoti; izlaistas pirmās aizsardzības obligācijas

Giraites munīcijas rūpnīcas paplašināšanai piešķirti 36 miljoni eiro; pirmstermiņa balsojumā nobalsojuši gandrīz 8% iedzīvotāju

Lietuva uz robežas ar Baltkrieviju attur četrus nelegālos migrantus

Lietuvas robežsargi ceturtdien, 10.oktobrī, atturēja četrus migrantus, kas mēģināja nelegāli šķērsot valsts robežu no Baltkrievijas, piektdien, 11.oktobrī, paziņoja Valsts robežsardzes dienests (VRS). Kopumā šogad līdz šim no Baltkrievijas ieceļošana Lietuvā tam neparedzētās vietās tikusi liegta 650 nelegālajiem migrantiem, kas ir daudz mazāks skaits nekā iepriekšējos gados. Nelegālo migrantu pieplūdums uz Eiropas Savienības (ES) austrumu dalībvalstīm no Baltkrievijas sākās 2021.gadā, un Rietumi tajā vaino Minskas režīmu. No Baltkrievijas Lietuvā 2021.gadā nelegāli šķērsojot robežu ieceļoja gandrīz 4 200 nelegālo migrantu. Tomēr lielākā daļa no viņiem aizbēga no Lietuvas, tiklīdz viņiem tika atļauts brīvi pārvietoties.

Parlamenta vēlēšanās priekšlaicīgi nobalso apmēram 7,4% lietuviešu

Pēc tam, kad ceturtdien, 10.oktobrī, noslēdzās iepriekšējā balsošana Lietuvas parlamenta vēlēšanās, trīs dienās nobalsojuši aptuveni 174 000 cilvēku jeb gandrīz 7,4% vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) provizoriskie dati. Tas ir vairāk nekā 74 500 jeb 3,09% balsotāju iepriekšējās 2020.gada parlamenta vēlēšanās, kad iepriekšējā balsošana koronavīrusa pandēmijas dēļ tika pagarināta līdz četrām dienām ierasto divu dienu vietā. Svētdien, 13.oktobrī, vēlēšanu dienā, balsošana būs atļauta tikai vēlēšanu iecirkņos katra vēlētāja norādītajā vēlēšanu iecirknī.

Lietuvas eirokomisāra amata kandidāta uzklausīšana notiks novembrī

Lietuvas ES aizsardzības un kosmosa komisāra Andrjus Kubiļus (Andrius Kubilius) kandidatūras izskatīšanas sēde notiks Briselē 6.novembrī, piektdien, 10.oktobrī paziņoja Eiropas Parlamenta (EP) sadarbības birojs Lietuvā. Galvenās EP komitejas, kas piedalīsies Kubiļusa kā kandidāta izskatīšanā, būs Ārlietu komiteja un Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komiteja. Divas uzaicinātās komitejas būs Transporta un tūrisma komiteja un Drošības un aizsardzības apakškomiteja. Katra no uzaicinātajām komitejām var uzdot vienu jautājumu. Viss EP plenārsesijā balsos par Eiropas Komisijas sastāvu. Jauno Komisiju ievēl ar vienkāršu balsu vairākumu, balsojot pēc saraksta. Pašlaik ir paredzēts, ka balsojums notiks Strasbūrā no 25. līdz 28.novembrim.

Viļņas centrā nošauts jurists, divi policisti ievainoti

Ceturtdien, 10.oktobrī, Viļņas centrā tika nošauts 70 gadus vecs jurists, kurš pildīja savus darba pienākumus, un incidenta laikā tika ievainoti arī divi policisti. Aizdomās turamais ir aizturēts. Aizdomās turamais ir aizturēts, un divi policisti ir ievainoti, paziņoja Policijas departamenta preses pārstāvis Ramūns Matonis (Ramunas Matonis). Aizdomās turamais iebarikādējies dzīvoklī, kuru nevēlējās pamest pēc viņam nelabvēlīga tiesas sprieduma.

Giraites munīcijas rūpnīcas paplašināšanai piešķirti 36 miljoni eiro

Lietuvas Finanšu ministrija ceturtdien, 10.oktobrī, paziņoja, ka tā plāno piešķirt 36 miljonus eiro valsts mazkalibra munīcijas ražotāja “Giraites Ginkluotės Gamykla” (GGG) jaudas paplašināšanai līdz 2027.gadam, no kuriem 11,2 miljoni eiro būtu jāpiešķir šogad, kad to apstiprinās valdība. Kā norāda Finanšu ministrija, šie līdzekļi ļaus rūpnīcai ātrāk, nekā sākotnēji plānots, uzstādīt jaunu ražošanas līniju. Paredzams, ka jaunā līnija, kas dubultos ražošanas jaudu, sāks darboties līdz 2027.gadam.

Centrālāzijas imigrantu skaits Lietuvā palielinājies 14 reizes

Lietuvā kopš 2021.gada 14 reizes pieaudzis imigrantu skaits no Centrālāzijas, kas rada bažas par radikalizācijas risku, ceturtdien, 10.oktobrī, paziņoja Valsts drošības departamenta (VDD) direktors Darjus Jauniškis (Darius Jauniskis), atzīstot, ka izlūkdienestam ir grūtības pārbaudīt visus iebraucējus. Pēc viņa teiktā, zināmas bažas rada musulmaņu imigranti no Centrālāzijas, jo viņi ir vairāk tendēti uz radikalizāciju un var radīt “ļoti nopietnus” pretizlūkošanas un terorisma riskus.

Lietuva izlaiž savu pirmo aizsardzības obligāciju emisiju

Ceturtdien, 10.oktobrī, Lietuva izlaida savu pirmo viena gada aizsardzības obligāciju emisiju, piedāvājot 2% gada likmi. Finanšu ministrija norāda, ka obligācijas varēs iegādāties gan privātpersonas, gan uzņēmumi līdz 28.oktobrim, un to dzēšanas termiņš būs 2025.gada 29.oktobris. Finanšu ministre Gintare Skaiste (Gintarė Skaistė) sacīja, ka mērķis ir aizņemties aizsardzības izdevumiem ar zemāku likmi nekā starptautiskajos tirgos, kur procentu likmes pašlaik svārstās ap 3%. Minimālais ieguldījums aizsardzības obligācijās ir 100 euro.

Lietuva risina sarunas ar “Rheinmetall” par munīcijas daudzumu un citiem jautājumiem

Lietuva pašlaik risina sarunas ar “Rheinmetall” par 155mm munīcijas vienību ražošanas daudzumu un parametriem, ko valsts iegādāsies no Vācijas aizsardzības giganta, kas gatavojas būvēt rūpnīcu Radvilišķos, trešdien, 9.oktobrī, paziņoja aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns (Laurynas Kasčiūnas). Pēc Kasčūna teiktā, sarunas tuvojas noslēgumam, un vienošanās būtu jānoformulē līgumā. Kasčūns sacīja, ka netiek izslēgta iespēja daļu rūpnīcas produkcijas piegādāt Ukrainai.

“15min” Baltijas investoriem emitē obligācijas 15 miljonu eiro vērtībā

Lietuvas mediju uzņēmums “15min” emitēs obligācijas 15 miljonu eiro vērtībā ar gada procentu likmi 9,8%, kas būs pieejamas privātajiem un institucionālajiem investoriem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, ar Lietuvas ziņu aģentūras BNS starpniecību paziņoja uzņēmums, kas ir daļa no “15min Group”. Uzņēmums emitēs 15 000 obligāciju ar nominālvērtību 1 000 eiro. No emisijas iegūtos līdzekļus “15min” izmantos, lai refinansētu radiostaciju “M-1 Grupė” iegādi un turpinātu ieguldīt augstas kvalitātes digitālo mediju attīstībā. Saskaņā ar “15min Grupas” izpilddirektora Tomasa Balžeka (Tomas Balžekas) teikto, grupas stratēģiskais mērķis joprojām ir turpināt palielināt digitālo abonementu skaitu – pagājušajā gadā apmaksāto abonentu skaits pieaudzis par 115%. “15min Group” pieder ziņu portāls “15min”, radiostacijas “M-1”, “M-1 Plus”, “Lietus”, “M-1 Dance”, “Laluna”, žurnāli “Žmonės”, “Ji”, “Legendos”, kā arī ziņu aģentūra BNS. Drīzumā tiks iegādāta arī reklāmas aģentūra “Reklamos eksperti”. “15min” ir Lietuvai piederoša uzņēmumu grupa, ko pārvalda kontrolakciju sabiedrība “4 Bees”, ziņo BNS.

“Eurovia” iegūst 120 miljonus eiro vērtu līgumu par “Rail Baltica” posma būvniecību

Francijai piederošais ceļu būves uzņēmums “Eurovia Lithuania” un tā Čehijas partneris “Eurovia CZ” ir ieguvuši līgumu 118,6 miljonu eiro (ieskaitot PVN) vērtībā, ko “Lietuvos Geležinkeliai” (LTG) infrastruktūras struktūrvienība “LTG Infra” noslēdza par Eiropas platuma dzelzceļa sliežu “Rail Baltica” posma būvniecību, otrdien, 8.oktobrī, paziņoja valsts dzelzceļa grupa. Otrdien tika parakstīts līgums par Seta-Ramigala posma pirmo 17,1km garo posmu. Paredzēts, ka darbi, kas turpinās pašlaik notiekošo 29,2km garā uzbēruma izbūvi virzienā uz Panevēžu, tiks pabeigti līdz 2027.gada beigām.  Kopumā līdz 2025.gada sākumam tiks izbūvēts 65,2km garš “Rail Baltica” posms no Kauņas līdz Latvijas robežai. Kopējais dzelzceļa garums Lietuvā būs 392km.

Lietuvas arhibīskaps starp jaunajiem 21 kardināliem

Pāvests Francisks ir paziņojis, ka 8.decembrī rīkos konsistoriju, kurā tiks iecelti jauni kardināli, un šajā sarakstā ir iekļauts lietuviešu arhibīskaps Rolands Makricks (Rolandas Makrickas), vēsta “Vatican News”. Konsistorija notiks 8.decembrī, Jaunavas Marijas Bezvainīgās ieņemšanas svētkos, Vatikānā. Svētais tēvs norādīja, ka ievēlētie kardināli nāk no visas pasaules. Makricks dzimis 1972.gadā Biržos, 1996.gadā viņš tika iesvētīts par priesteri Panevēžas diecēzē. Līdz 2001.gadam viņš bija Lietuvas bīskapu konferences sekretārs. Kopš 2001.gada decembra vidus viņš ir pāvesta Marijas Lielās bazilikas arhibīskapa koadjutors.

“Ignitis Group” piešķir četrus miljonus eiro elektroenerģijas iekārtām Ukrainā

“Ignitis Group” ir piešķīris Ukrainai finansiālu atbalstu četru miljonu eiro apmērā, lai iegādātos iekārtas papildu 120 megavatu (MW) elektroenerģijas ražošanas jaudai kara plosītajā valstī, pirmdien, 7.oktobrī, paziņoja valsts kontrolētā enerģētikas grupa. Papildu ražošanas jauda nodrošinās elektroenerģijas piegādi aptuveni 420 000 Ukrainas mājsaimniecību, norādīja grupa.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas