ANO bēgļu lietu vadītājs mudina valstis atteikties no robežkontroles, pat ja bēgļu krīze saasinās

ANO bēgļu aģentūras vadītājs Filipo Grandi (Filippo Grandi), pirmdien, 14.oktobrī, Ženēvā uzrunājot vairāk nekā 100 diplomātus un ministrus UNHCR ikgadējā sanāksmē, brīdināja, ka bēgļu pārvietošanās krīze Libānā un Sudānā var saasināties, taču norādīja, ka stingrāki robežpasākumi nav risinājums, nosaucot tos par neefektīviem un dažkārt nelikumīgiem, ziņo “Reuters”.

Viņš sacīja, ka konfliktu, vajāšanu, nabadzības un klimata pārmaiņu dēļ visā pasaulē šobrīd ir pārvietoti nepieredzēti daudz – 123 miljoni cilvēku.

“Jūs jautāsiet: ko tad darīt? Pirmkārt, nevajag koncentrēties tikai uz savām robežām,” viņš sacīja, mudinot vadītājus pievērsties iemesliem, kāpēc cilvēki pamet savas mājas valstis.

“Mums jācenšas novērst pamatcēloņus, kas izraisa iedzīvotāju pārvietošanu, un jācenšas rast risinājumus.”

Nenosaucot konkrētas valstis, Grandi sacīja, ka plāni nosūtīt patvēruma meklētājus citur, apturēt vai aizkavēt patvēruma programmas ir pretrunā starptautiskajām tiesībām. Viņš arī piedāvāja palīdzēt valstīm izveidot taisnīgas, ātras un likumīgas patvēruma piešķiršanas sistēmas.

Tajā pašā runā viņš brīdināja, ka Libānā, kur pieaugošā Izraēlas un “Hizbullāh” konflikta rezultātā vairāk nekā miljons cilvēku ir pametuši savas mājas un situācija var pasliktināties vēl vairāk un “protams, ja gaisa triecieni turpināsies, daudz vairāk cilvēku tiks pārvietoti, un daži nolems doties uz citām valstīm”.

Viņš arī aicināja krasi palielināt atbalstu bēgļiem Sudānas pilsoņu karā, sakot, ka resursu trūkums jau tagad dzen viņus pāri Vidusjūrai un pat pāri Lamanšam uz Lielbritāniju.

Grandi sacīja, ka ANO plānam palīdzēt daļai no vairāk nekā 11 miljoniem cilvēku, kas pārvietoti Sudānā vai tuvējās valstīs, ir piešķirta mazāk nekā viena trešdaļa no nepieciešamās naudas.

Pēdējo desmit gadu laikā pārvietoto cilvēku skaits visā pasaulē ir vairāk, nekā divkāršojies.

Grandi sacīja, ka, pateicoties ASV atbalstam, aģentūras finansējums šim gadam ir palielinājies, taču tas joprojām ir “ievērojami mazāks nekā nepieciešams”.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Viļņā nošauts advokāts, divi policisti ievainoti; izlaistas pirmās aizsardzības obligācijas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas