VIDEO | NASA dodas uz Jupitera mēnesi Eiropu, lai izpētītu, vai uz tā var pastāvēt dzīvība

NASA pirmdien, 14.oktobrī, no Floridas Kenedija kosmosa centra Kanaveralas zemesragā palaida kosmosa kuģi “Europa Clipper” ar raķeti “SpaceX Falcon Heavy”, lai izpētītu, vai uz Jupitera mēness Eiropas ir dzīvībai piemēroti apstākļi, galveno uzmanību pievēršot lielam zemūdens okeānam, kas, domājams, slēpjas zem tā biezā ārējā ledus apvalka, ziņo “Reuters”.

Ar saules enerģiju darbināmā robotizētās zondes palaišana, kurai līdz 2030.gadam paredzēts sasniegt Jupiteru, piecu ar pusi gadu laikā veicot aptuveni 2,9 miljardus km, tika atlikta viesuļvētras “Miltons” dēļ.

Tas ir lielākais kosmosa kuģis, ko NASA ir uzbūvējusi planētas misijai – aptuveni 30,5m garš un aptuveni 17,6m plats ar pilnībā izvietotām antenām un saules baterijām – lielāks par basketbola laukumu – un sver aptuveni 6 000kg.

 

Eiropa, viens no lielākajiem Jupitera 95 mēnešiem, ir daudz mazāks par Zemi – aptuveni ceturtā daļa no tās izmēra. Tomēr zem tās virsmas atrodas milzīgs sālsūdens okeāns, kurā, iespējams, ir divreiz vairāk ūdens nekā visos Zemes okeānos kopā.

Zinātnieki uzskata Eiropu, kuras diametrs ir aptuveni 3 100km, kas ir aptuveni 90% no mūsu Mēness diametra, par potenciālu vietu, kur ir piemēroti apstākļi dzīvības uzturēšanai ārpus Zemes. Tiek uzskatīts, ka tās ledainais apvalks ir 15-25km biezs un atrodas virs 60-150 m dziļa okeāna.

NASA amatpersonas paziņojušas, ka šī misija varētu arī būtiski ietekmēt astrobioloģiju un cilvēces izpratni par Visumu.

NASA “Europa Clipper” no 2031.gada veiks 49 tuvus Eiropas aplidojumus, lai izpētītu tās iekšējo okeānu, ledus slāni un iespējamos ūdens tvaiku izgarojumus.

Darbojoties intensīvā Jupitera starojumā, ko aptver aptuveni 20 000 reižu spēcīgāks magnētiskais lauks, nekā uz Zemes, kosmosa kuģa jutīgo elektroniku aizsargā titāna un alumīnija vāks.

NASA “Europa Clipper”, kas nes vairāk nekā 6 060kg degvielas, lai sasniegtu Jupiteru nelidos taisni, no sākuma lidojot garām Marsam un Zemei un izmantojot Marsa un Zemes gravitācijas palīdzību sasniegs Jupiteru. Tā saules bateriju paneļi, kas tika salocīti palaišanai, misijas laikā darbinās kosmosa kuģi un tā deviņus zinātniskos instrumentus.

Lasiet arī: VIDEO | Ukraina nopēlusi Džeradu Leto par prokrieviski noskaņotu izlēcienu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas