Nedēļa Lietuvā | “Telia Lietuva” atlaiž pirmos 100 darbiniekus, Augstākā tiesa samazina sodus notiesātajiem korupcijas lietā

Lietuva vienojās ar trim valstīm par pretgaisa aizsardzības sistēmu rotāciju; Lietuvas EP deputāts koriģēja savu balsojumu par aizdevumu Ukrainai

Mediju grupa “15min” izlaiž 16 miljonus eiro vērtas obligācijas

Lietuvai piederošā mediju un digitālā biznesa grupa “15min Group” piektdien, 25.oktobrī, paziņoja, ka tā ir veiksmīgi izlaidusi divu gadu obligācijas 16 miljonu eiro apmērā ar gada procentu likmi 9,8% apmērā. Šī ir pirmā reize Baltijas valstu tirgū, kad plašsaziņas līdzekļu uzņēmums ir publiski piedāvājis šāda apjoma obligācijas, un pirmā reize, kad to ir darījis Lietuvai piederošs plašsaziņas līdzekļu uzņēmums. “15min Group” izpilddirektors Toms Balžeks (Tomas Balžekas) paziņojumā norādīja, ka finansējums ļaus turpināt attīstīt grupas uz vērtībām balstīto mediju biznesu. Pieprasījums pēc obligācijām sasniedza 18,2 miljonus eiro, un tajās piedalījās 713 investori. Iegūtos līdzekļus “15min” izmantos, lai refinansētu “M-1 Group” radiostaciju pārņemšanu un turpinātu investēt digitālo mediju attīstībā.

Lietuva attur 29 migrantus

Lietuvas robežsargi ceturtdien, 24.oktobrī, atturēja 29 migrantus, kas mēģināja nelegāli šķērsot valsti no Baltkrievijas, piektdien, 25.oktobrī, paziņoja Valsts robežsardzes dienests. Kopumā šogad līdz šim Lietuvā no Baltkrievijas tam neparedzētās vietās ir atturēti 773 nelegālie migranti. 2021.gadā Lietuvā no Baltkrievijas robežu nelegāli mēģināja šķērsot gandrīz 4 200 nelegālo migrantu. Lietuvas robežsargi kopš 2021.gada augusta, kad viņiem tika piešķirtas tiesības noraidīt nelikumīgos migrantus, ir reģistrējuši gandrīz 22 700 nelikumīgas robežas šķērsošanas mēģinājumus no Baltkrievijas.

Augstākā tiesa samazina sodus notiesātajiem skaļā korupcijas lietā

Lietuvas Augstākā tiesa ceturtdien, 24.oktobrī, atstāja spēkā spriedumus uzņēmējam Raimondam Kurlianskim (Raimondas Kurlianskis), bijušajam liberāļu līderim Eligijam Masulim (Eligijus Masiulis), deputātam Vītautam Gapšim (Vytautas Gapšys) un citiem tā dēvētajā “MG Group” politiskās korupcijas lietā iesaistītajiem, taču samazināja dažu apsūdzību līmeni un piesprieda vieglākus sodus. Augstākā tiesa samazināja Kurlianskim piespriesto cietumsodu par pusgadu – no sešiem līdz piecarpus gadiem – un naudas sodu no gandrīz 19 000 eiro līdz gandrīz 17 000 eiro. Tā samazināja arī Gapša cietumsodu līdz četriem gadiem un trim mēnešiem no apelācijas tiesas noteiktajiem četrarpus gadiem. Bijušajam Liberālās kustības deputātam Šarūnam Gustainim (Sarunas Gustainis) naudas sodu samazināja no aptuveni 19 000 eiro līdz aptuveni 15 000 eiro. Nedaudz tika samazināti arī Liberālajai kustībai un “MG Group” uzliktie naudas sodi – attiecīgi līdz gandrīz 375 000 euro un 1,11 miljoniem euro. Masulim, bijušajam liberālim Gintaram Steponavičusam (Gintaras Steponavičius) un Darba partijai uzliktie naudas sodi palika nemainīgi. Kurlianskis un “MG Group” – viena no Lietuvas lielākajām uzņēmumu grupām, kas agrāk bija pazīstama ar nosaukumu “MG Baltic”, – tika notiesāti par politiķu un politisko partiju uzpirkšanu, lai panāktu sev labvēlīgu lēmumu pieņemšanu parlamentā.

Lietuva noslēdz līgumus ar trim valstīm par pretgaisa aizsardzības sistēmu rotāciju

Ceturtdien, 24.oktobrī, aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns (Laurynas Kasčiūnas) paziņoja, ka vismaz trīs NATO sabiedrotās valstis nākamgad uz Lietuvu rotācijas kārtībā nosūtīs pretgaisa aizsardzības sistēmas. Ministrs iepriekš sacīja, ka NATO sabiedrotajiem no Eiropas vajadzētu izvietot savas spējas Lietuvā un ka Nīderlande būs viena no šīm valstīm. NATO pagājušajā gadā vienojās par rotācijas pretgaisa aizsardzības modeli Baltijas jūras reģionā. Mērķis ir panākt, lai sabiedroto pretgaisa aizsardzības sistēmas Baltijas valstīs rotētu gandrīz nepārtraukti. Tomēr Nīderlande ir vienīgā valsts, kas līdz šim uz vairākām nedēļām ir nogādājusi “Patriot” tālās darbības rādiusa sistēmas Lietuvā, lai pagājušajā vasarā Lietuvā aizvadītu mācības. Jūlijā Vašingtonā notikušajā NATO samitā tika panākta vienošanās, ka rotācijas gaisa aizsardzībai Baltijas jūras reģionā jābūt arī alianses militārās vadības, nevis tikai atsevišķu dalībvalstu atbildībai.

Valdība ieceļ jaunus policijas, ugunsdzēsēju un sabiedriskās drošības dienestu vadītājus

Lietuvas valdība trešdien, 23.oktobrī, iecēla jaunus policijas, Sabiedriskās drošības dienesta (SDD) un Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (UGD) vadītājus. Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas ierosinājumu par policijas ģenerālkomisāru tika iecelts SDD pagaidu vadītājs Arūns Paulausks (Arūnas Paulauskas), par UGD direktoru – aizejošais policijas priekšnieks Renāts Požēla (Renatas Požėla), bet par jauno SDD vadītāju – bijušais policijas pretterorisma operāciju vienības “Aras” vadītājs Viktors Grabausks (Viktoras Grabauskas). Visu trīs iestāžu vadītāji tiek iecelti uz pieciem gadiem.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts no Lietuvas maina savu balsojumu par aizdevumu Ukrainai

Pēc tam, kad Lietuvas Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Petrs Gražulis (Petras Gražulis) nobalsoja pret vairāku miljardu eiro aizdevumu Ukrainai un vēlāk lūdza mainīt savu nostāju, EP paziņoja, ka viņa lūgums tiks ierakstīts protokolā, taču tas neietekmēs galīgo balsojuma rezultātu, trešdien, 23.oktobrī, paziņoja EP preses dienests. Balsojumā 22.oktobrī Gražulis bija vienīgais Lietuvas deputāts, kurš balsoja pret 35 miljardu eiro aizdevumu Ukrainai, ko paredzēts apmaksāt ar ieņēmumiem no Rietumos iesaldētajiem Krievijas aktīviem. Deputāts savu balsojumu raksturoja kā cilvēcisku kļūdu, sakot, ka viņš domājis, ka balso par atsevišķiem grozījumiem, nevis par visu paketi. Šis aizdevums ir daļa no G7 paketes, par kuru vienojās pagājušā gada jūnijā, lai Ukrainai sniegtu finansiālu atbalstu aptuveni 45 miljardu eiro apmērā.

Vēl divi vīrieši zaudē pilsonību par piedalīšanos karā Krievijas pusē

Vēl diviem lietuviešiem, kas cīnās Krievijas pusē pret Ukrainu, ir atņemta pilsonība. Saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites (Agne Bilotaitė) lēmumu trešdien, 23.oktobrī, Lietuvas pilsonība tika atņemta 1984.gadā dzimušajam Vitālijam Kazakevičam (Vitalijus Kazakevičius) un 1978.gadā dzimušajam Jozam Samolim (Juozas Samuolis). Abiem Lietuvā dzimušajiem vīriešiem pilsonība tika atņemta, pamatojoties uz speciālo dienestu sniegto informāciju, kas liecināja, ka viņi, iespējams, pilda dienesta pienākumus Krievijas armijā. Migrācijas departamentam ar šiem vīriešiem neizdevās sazināties pa oficiāliem kanāliem, taču Pilsonības likums pieļauj pilsonības atņemšanu, ja persona bez valdības atļaujas dienē citas valsts armijā.

“Revolut Bank” nākamgad sniegs aizdevumus mājokļa iegādei

Apvienotās Karalistes finanšu pakalpojumu grupas “Revolut” daļa “Revolut Bank” plāno nākamgad Lietuvā sākt mājokļu kredītu izsniegšanu, trešdien, 23.oktobrī, ziņoja biznesa ziņu portāls “Verslo Žinios”. Banka, kas ir licencēta Lietuvā, bet darbojas visā Eiropā, plāno drīzumā sākt pakalpojuma testēšanu un vēlāk sākt piedāvāt mājokļu kredītus arī citos Eiropas tirgos.

SVF saglabā nemainīgas Lietuvas IKP izaugsmes prognozes

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) nav mainījis savas prognozes Lietuvas ekonomikai un turpina prognozēt, ka valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 2,4%, bet nākamgad – par 2,6%. Tajā pašā laikā cenu pieauguma temps Lietuvā šogad būs lēnāks, nekā tika prognozēts vasarā, un sagaidāms, ka gada vidējā inflācija sasniegs 0,9% (salīdzinājumā ar vasarā prognozētajiem 1,2%), bet nākamgad pieaugs līdz 2,4% (2,3%), informēja Lietuvas centrālā banka, atsaucoties uz SVF jaunākajām prognozēm Lietuvai un pasaules ekonomikai, kas publicētas otrdien, 22.oktobrī. Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Ģedimins Šimkus (Gediminas Simkus) norādīja, ka valsts ekonomika pakāpeniski uzņem apgriezienus, demonstrējot izcilu noturību pret dažādiem ārējiem satricinājumiem, t.sk. karadarbības Ukrainā izraisīto cenu kāpumu.

“Telia Lietuva” atlaiž pirmos 100 darbiniekus

“Telia Lietuva” pirmdien, 21.oktobrī, paziņoja, ka tā atlaiž 102 darbiniekus no plānotajiem 200. Integrēto telekomunikāciju uzņēmums par atlaišanu paziņoja Nodarbinātības dienestam 14.oktobrī. Kā ziņots, septembra sākumā “Telia Lietuva” paziņoja, ka Zviedrijas uzņēmums “Telia Company”, racionalizējot savu darbības modeli, plāno atlaist aptuveni 400 darbinieku Lietuvā, no kuriem 200 darbinieku plānots atlaist arī “Telia Global Services Lithuania”.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas