Tallinas vecpilsētā darbosies piegādes roboti

Tallinas pašvaldība un Cleveron Mobility parakstījuši sadarbības līgumu par divus mēnešus garu pilotprojektu, kura laikā vecpilsētā tiks izmēģināti piegādes roboti, informē Igaunijas medijs ERR News.

Tallinas mēra vietnieks Tanels Kīks (Tanel Kiik) presei pavēstīja, ka Tallina 2023.gadā būs Eiropas Zaļā galvaspilsēta, un mērķis ir panākt nulles emisiju mobilitāti pilsētvidē. Kīks teica: «Tallinas vecpilsēta ir UNESCO pasaules mantojuma sarakstā, un tajā pašā laikā ir arī aktīvs uzņēmējdarbības centrs un tūristu iecienīta vieta. Tāpat vecpilsētā ir pastāvīgie iedzīvotāji. Tādēļ ir jēgpilni izmantot inovatīvus mobilitātes risinājumus, kas kalpos iestādēm, uzņēmējiem un iedzīvotājiem.»

Piegādes roboti ir elektriski, klusi un nerada izmešus, kas tos padara par drošāku un dabai draudzīgāku piegādes veidu Tallinas šaurajās ielās.

«Mēs esam noslēguši sadarbības līgumu par divu mēnešu izmēĢinājuma periodu. Tā mēs uzkrāsim pieredzi un sapratīsim, vai piegādes roboti vecpilsētā sevi attaisno,» teica Kīks.

Sadarbības līgums ir svarīgs solis pretī videi draudzīgu risinājumu ieviešanai, norādīja Clevon vadītājs Arno Kūts (Arno Kütt): «Ja vēlamies uzlabot dzīves kvalitāti Tallinā, pilnībā elektriski transportlīdzekļi, kā CLEVON 1, ir viens no iespējamajiem risinājumiem. Tas palīdzēs samazināt gaisa piesārņojumu.»

Viens no pilotprojekta mērķiem ir parādīt jaunu piegādes risinājumu priekšrocības Tallinas vecpilsētā. Projekts tiks īstenots kopā ar DHL Express Estonia.

Saskaņā ar līgumu, pašvaldība atļaus Clevon piegādes robotiem darboties vecpilsētas gājēju zonās, lai veiktu piegādes iestādēm un uzņēmumiem. Tā kā piegādes roboti tiek vadīti attālināti un vēl nav pietiekamu datu par to darbību intensīvas satiksmes apstākļos, tie veiks piegādes laikā, kad aktivitāte vecpilsētā ir mazāka, rītos no 6.00 līdz 10.00.

CLEVON 1 piegādes roboti ir 1,15 metrus gari, 1,55 metrus augsti un 2,5 metrus gari. Tie ir aprīkoti ar sešām kamerām, lai nodrošinātu 360 grādu redzamību drošībai.

Vienlaikus netiks izmantots vairāk nekā viens robots.

Šoruden Clevon ražotos piegādes robotus Vīljandi Igaunijas centrālajā daļā sāka izmantot kurjerpakalpojumu uzņēmums DPD.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas